Пламен Орешарски в Бургас: Икономиката в Бургаски регион може да се съживи

Бедността, безработицата и ниските доходи на хората са сред най – сериозните социални проблеми в България. Това заяви на пресконференция в Бургас номинираният от Коалиция за България за премиер Пламен Орешарски. Той даде пресконференция в Бургас заедно с водачът на листата на Коалиция за България за 2 – МИР Бургас Димчо Михалевски и вторият в листата Христо Монов.
Пламен Орешарски обясни, че икономиката в Бургаски регион може да се съживи, но трябва да бъде възстановена стопанската предприемчивост. „Набелязали сме много мерки, които да повлияят върху бизнес климата. Трябва да престане и този натиск върху фирмите. Може да се използва и добре инструментариума на Банката за развитие. На страната ни е необходима цялостна кампания за реиндустриализация. Местният капитал трябва да се използва, както и да се привличат чужди инвестиции “, заяви Орешарски. Той подчерта преимуществата на България като добра дестинация за чуждестранните инвеститори и обърна внимание на факта, че ще бъде трудно промишлените отрасли в региона да бъдат възстановени. Според него е нужно да бъде стимулирано развитието на производства, имащи традиции в региона и да се привлекат инвеститори в нови отрасли. „Важен е всеки един сектор, даващ нови работни места“, каза още той.
Водачът на листата на Коалиция за България за 2 – МИР Бургас Димчо Михалевски постави три основни акцента в стратегията за възстановяване на работните места в Бургаски регион – освобождаване на бизнеса, създаване на условия за работа на хората с ниска квалификация основно в областта на селското стопанство и създаване на възможности за младите хора да се обучават. „Нужно е да се възстанови промишлената мощ на този град, както и да се възстановят устойчиви работни места. Парите от европейските програми се оказват силно недостатъчни и това и си личи. Загубени са 26 000 работни места за 4 години, а тази тенденция продължава. Нужно е да се подпомогнат земеделските кооперации с различни стимули. Производството трябва да нарасне, а то ще увеличи работните места “, каза още Михалевски.