Иво Маринов: България се изравни с Чехия по стандарти за качество на хотелските СПА услуги

Седем български хотелски комплекса вече отговарят на двата стандарта на Европейската СПА асоциация (ESPA) за качество на услугите и по този показател страната ни се изравни с емблематична държава като Чехия. Тези стандарти са по завишени критерии в защита правата на потребителите. Това съобщи зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов по повод предстоящия годишен конгрес на ESPA. МИЕТ и Българският съюз по балнеология и СПА туризъм са основни организатори на форума, който ще се състои в Поморие от 14 до 17 май 2013 г.

 

България ще е домакин за пръв път на проява от подобен мащаб, в която ще се включат експерти от международна величина и кметове на туристически общини от различни държави, каза още Маринов. Той подчерта, че конгресът ще е сред водещите събития за туристическата индустрия у нас през тази година и ще стимулира чувствително нейното развитие. Той припомни, че още през 2009 г. на заседанието на директорския борд на ESPA в гр. Сандански е била договорена безвъзмездната помощ на организацията за прилагане на нейните стандарти и у нас. Те са вече разписани, предвидени са от новия Закон за туризма и ще влязат в специализираната наредба за развитието на СПА туризма в България. Този вид отдих надгражда традиционните летни и зимни почивки, привлича по-платежоспособни гости от чужбина и преодолява сезонността в сектора с откриването на нови работни места, подчерта зам.-министърът. СПА, балнео- и уелнес услугите се съчетават чудесно с другите форми на специализиран туризъм – еко-, селски, познавателен, приключенски и пр., защото курортите ни са в запазени екозони с огромно биоразнообразие и в близост до много културно-исторически находки. Това стимулира ръста на допълнителните услуги в туризма – 38% от гостите, ползващи СПА продукт, търсят още един допълнителен, а 26% – още два, припомни Маринов.

 

Иво Маринов съобщи още, че в бизнес програмата на форума в Поморие ще участват 17 губернатори от Русия, където интересът към СПА услугите става все по-силен. Тези висши администратори ще се срещнат с кметове и мениджъри на български хотели, за да обсъдят възможностите за балнео- и уелнес програми за работници от големи руски промишлени обекти. Освен това се очаква български хотелиери да разговарят и с експерти от частни здравни каси на различни европейски страни за съвместни балнео- и медикъл проекти. В Поморие например вече от три години СПА обекти работят с германски частни здравни каси, а има интерес и от австрийски, кипърски и др., които имат фондове за такива почивки на членовете си.

 

По-рано днес зам.-министър Маринов откри четвъртото издание на фестивала изложение “Зелени дни” в градинката пред Народния театър “Иван Вазов”. Съорганизатори са МИЕТ и Българската асоциация за алтернативен туризъм. В атрактивни шатри тук се представят добри практики на социално- и екологично отговорния бизнес, който популяризира зеления начин на живот и пътуване. Бъдещето на европейския туризъм като устойчива и конкурентна индустрия зависи все повече от качеството на преживяването, подчерта Маринов, припомняйки документа на Европейската комисия “Европа – водеща световна туристическа дестинация – нова политическа рамка за европейския туризъм”. Все повече туристи се убеждават, че колкото по-сериозни са грижите за околната среда и местните общности, толкова по-качествени услуги ще получават и самите туристи, каза зам.-министърът.

1 коментар

  1. Сега очакваме Поморие да се изравни с Карлови Вари 🙂