Втори ключов съветник бяга от Плевнелиев

Втори ключов съветник напуска президента Росен Плевнелиев. След като началникът на кабинета му Цветлин Йовчев подаде оставка на 9 април, днес стана ясно, че това е направил и секретарят по отбраната Васил Маринов, предаде КРОСС.

Маринов напуска екипа на Плевнелиев по “лични причини”. Той обаче все още не се е разделил официално с поста си, тъй като тече едномесечното му предизвестие по Кодекса на труда.

Васил Маринов беше назначен за секретар по отбрана и сигурност на президента на 21 март 2012 г. с Указ на Президента на Република България. Професионалната му биография е свързана почти изцяло със службите за сигурност. В началото на 90-те години той започва работа в МВР, служба “Бюро за оперативно издирване”, а от 1994 г. постъпва в Национална служба сигурност (НСС), заемайки последователно всички длъжности – до началник отдел включително. През периода 2004 – 2008 година е бил представител на НСС в делегацията на Република България към НАТО и офицер за връзка със службата за сигурност към НАТО.

При създаването на ДАНС през 2008 г. е назначен за директор на дирекция “Противодействие на корупцията”, а в последствие и главен директор на главна дирекция “Икономическа и финансова сигурност”. От септември 2009 г. до март 2012 г. е бил пълномощен министър в посолството на Република България в Брюксел и офицер за връзка с разузнавателните и контраразузнавателните служби на Белгия, Люксембург, Германия и Франция и структурите за сигурност на НАТО и ЕС.