Христо Монов: Национален регистър на хората със социалнозначими заболявания ще подобри грижите за тях

Социалистите поеха конкретни ангажименти към болните от диабет и хората с увреждания

hristo_monovКандидатите за народни представители от листата на Коалиция за България в Бургас Христо Монов, Павел Маринов и Павлина Пунчева се срещнаха с представители на РСНЦ „Диабетни грижи” – Бургас. На срещата присъстваха над 100 диабетно-болни граждани от областта. Председателят на Управителния съвет, Радка Жекова представи проблемите, с които се сблъскват болните от диабет и добрата практика на Сдружение „Диабетни грижи” за подобряване качеството на живот на неговите членове. Всички бяха единодушни, че през последните 4 години държавата е абдикирала от грижите за здравето на цялата нация, но най-вече е ощетила хората със социалнозначими заболявания, каквото е диабета.

Христо Монов подчерта, че изготвянето на регистър на болните със социално значими заболявания не изисква голям финансов ресурс и може да бъде направен до края на годината. Така ще се даде възможност на държавата и регионите да планират здравните и социални грижи за тези хора, ще подобри превенцията и лечението на заболяванията. Павел Маринов напомни, че в програмата си като кандидат-кмет на Бургас е заложил един ден седмично, държавните и общински и лечебни заведения да извършват безплатни прегледи и манипулации – нещо, което община с финансовите възможности на Бургас може да си позволи, но явно не грижата за хората, а друго е приоритет на ръководството на общината.

Членовете на Сдружението, поставиха ясни поръчения на кандидатите за народни представители от КБ за промяна в законодателството, подзаконовата нормативна база, и конкретни задачи, стоящи пред Бургас и областта. Сред тях са създаване на Балкански център „Диабетни грижи”, подобряване базата на сдруженията на хората с проблеми- глухи, слепи, инвалиди.

Като знак за приемане на инициативите и тяхното изпълнение кандидатите на КБ се хвана на „Синия кръг” –символ на надеждата за по-добър живот на диабетно болните.