Димчо Михалевски: Образованието става национален приоритет

На среща с педагози от Бургас и региона, от левицата се обявиха против задължителното предучилищно образование за 4 – годишните и държавното финансиране за частни училища.

 

Образованието е приоритет на Коалиция за България. Това заяви водачът на червената листа в Бургас инж. Димчо Михалевски на среща с педагози от региона, посветена на проблемите на образователната система с участието на проф. Ваня Добрева и Христо Монов.

 

Михалевски подчерта, че образователната система е изправена пред изпитания като демографската криза и навлизащите нови технологии, които учители и ученици трябва да усвояват. Статистиката сочи, че през миналата година 72 000 младежи са завършили средно образование, а през 2016 г. те ще бъдат 39 000, което е изключително тревожна тенденция.Той подчерта, че за българските учители трябва да се осигури нормална и сигурна среда за работа. По думите му без всякаква логика в тригодишната фискална програма на ГЕРБ няма заложено увеличение на средствата за образование, при заложен ръст на разходите за МВР. „В момента в бюджета за първи път не влиза една колосална сума от около 2 милиарда на година. Тези пари допълнително към бюджета на страната са един сериозен ресурс и ако от тях се отделят за образование поне няколкостотин милиона, това ще даде сериозно повишаване на статуса на учителите и разбира се на качеството на образованието”, категоричен бе Михалевски.

 

Ваня Добрева посочи, че БСП е единствената политическа сила в страната, която се ангажира сериозно със Закона за образованието и още след 12 май ще подпише споразумение за общи действия със Съюза на българските учители. Добрева се обяви против безумното решение на ГЕРБ 4 годишните деца да тръгват на училище. „Не може заради липсата на детски градини в София и Пловдив да затваряме децата в училищни сгради и да задължаваме родителите да ги водят на сила”, категорична бе тя. Децата трябва да се подготвят и възпитават в детски градини, категорични са социалистите. Добрева се обяви и против държавното финансиране за частни училища. Това е несправедливо и води до задълбочаване на регионалните различия и достъпът до образование. В частни училища се обучават едва 1% от учениците, като таксите, които плащат родителите им, са между 2000 и 5000 евро. „Ако ние допуснем държавата да финансира частното образование до 18 години, ние ще имаме училища за богати и масови училища, където да учат само бедните българи, което е недопустимо”, категорична бе тя. Проф. Добрева каза, че трябва да се въведе задължителен стандарт за владеене на български език.

 

На срещата представителите на БСП отбелязаха, че ГЕРБ е свило разходите за образование, които са стигнали до 3,5%, при 4.1% от БВП в последната година от управлението на кабинета „Станишев”. Заради свиването на разходите за образование в България вече има индикации за криза на човешкия потенциал, от която няма изход.

 

Учителите също се обявиха против частните училища и детски градини да се финансират от държавата,както и срещу безумието да се преминава в по – горен клас с двойка. Те настояха да бъдат изготвени съвременни учебници по професионалните дисциплини и др.

 

Изключително добре бе прието предложението на инж. Михалевски, за промяна на Правилника за работата на НС, като се въведе механизъм, който да гарантира, че при приемането на нови, или промяна на съществуващи закони, да се зачитат становищата и мненията на легитимни, съсловни, организации (синдикати граждански и браншови), като задължителни.