Напусна ни Христо Граматиков

Напусна ни поморийският бард, сатирик, поет, преводач, организатор на значими фестивали на авторската песен – Христо Граматиков. През 2011г. става инициатор и създател в Поморие на ежегодния Международен бард фестивал „Черният пясък”, а едноименната негова песен се превръща в химн на фестивала.
Погребението ще се състои на 1 май от 11:00 часа на Централни гробища – Бургас.

Поклон пред паметта му!

Христо Граматиков е роден на 11 юни 1947 г. в Поморие. Завършил е специалностите “Автоматизация” в Москва и “Стопанско управление” в Бургас. От младежка възраст се занимава с музика, театър и сатира. Свири във ВИГ на българските студенти в Москва „Юнаците”, основател и режисьори на театрално студио „Вторник”. Пише песни по свои стихове и стихове на други поети. Издал е стихосбирките “Оловни мрежи” (1988) и “Слънчеви пристанища” (2005), аудиокасета “Довиждане, момчета” (1996), компакт диск “Старо корабно въже” (2003), книги с песни – “Алегро Сентенциозо” (2004) и “Homo Anhialus”, сатиричния сборник „Вчерашен миш-маш. Иронични бъркотевини”. Христо има и много преводи от руски на автори като Роберт Рождественски (издадени в книгата “Несъвместимост”), Евгений Евтушенко, Расул Гамзатов, Андрей Вознесенски и др.; превеждал е песни на Висоцки, Окуджава и други руски бардове. Той е инициатор, създател и вдъхновител на „Кръга на барда” – Бургас, който всеки месец организира представяния на бардове обикновено в салона на бургаското читалище „Фар”. „Кръгът на барда” издава книги на свои членове, изнася концерти и популяризира бардовското изкуство. През 2011г. става инициатор и създател в Поморие на ежегодния Международен бард фестивал „Черният пясък”, а едноименната негова песен се превръща в химн на фестивала. Не веднъж негови песни звучат по чужди радиостанции.
Христо Граматиков е носител на множество награди и отличия от различни национални срещи на поетите с китара: личен плакет „Сребърен ритон” от министъра на културата за изключителен принос в развитието на авторската песен, Голямата награда на Софийските вечери на авторската песен, наградата „Морски струни” и други. /dnes.bg/

1 коментар

  1. Светла Асенова Проданова

    Отиват си, отиват си най-ценните приятели… Първото издание на международния бард фестивал “Черният пясък” в Поморие през 2011 г. беше осъществената мечта на Христо Граматиков в родния град. През следващата година така и не се получиха нещата, поредното разочарование беше наскоро, когато ми сподели, че международен фестивал няма да има, но скромната сума от бюджета на Поморие ще събере бард изпълнители за концерт в читалище “Просвета – 1888″… Той беше талантлив, честен и скромен човек. Голям приятел на Поморие! Мир на душата му.