Международно колоездачно състезание в Слънчев бряг

Първото по рода си международно състезание по колоездене ще се проведе в Слънчев бряг тази седмица от 8-и до 11-и май. Организатори са най-голямото хотелско дружество в курорта  – „Слънчев бряг хотел холдингс” АД, Българският колоездачен съюз и Община Несебър. Колоездачното състезание се провежда в памет на Димитър Янков-Почетен гражданин на гр. Несебър, основател на  Колоездачен клуб-Несебър, голям общественик и доайен на съвременния български туризъм.

 

Международното колоездачно състезание е за юноши старша възраст. Участие са потвърдили колоездачи и отбори от всички държави на Балканския полуостров. Състезанието включва пролог и два етапа. Първият етап Несебър-Брястовец-Несебър е на 9-и май от 15.00 часа на централния площад в новия град на Несебър, срещу пощата. На 10-ти май е вторият етап Слънчев бряг-Ветрен-Кошарица, който ще започне от 15.00 часа пред хотел „Хризантема” в Слънчев бряг.

 

След приключване на всеки етап, жълтата фланелка се облича на първия състезател в индивидуалното генерално класиране. Отборното класиране ще бъде съставено от времето на първите трима най-добри състезатели на всеки отбор.

По време на състезанието, „най-добрият катерач” ще носи бяла фланелка, зелена фланелка ще облече „най-активният състезател”.

koloezdene 0

Стартът на международния колоездачен турнир е на 8 май от 17.00 часа с критериум по алеи в Слънчев бряг за определяне на носителите на лидерските фланелки. На 10 май от 20 часа е официалното награждаване, което ще се състои в хотел „Хризантема” в Слънчев бряг. Изборът на място не е случаен. Хотел „Хризантема” в Слънчев бряг е известен със своята „зелена алея” на спортната слава, в която се извисяват борчета, засадени от легендата в световното колоездене Еди Меркс- признат за най-добрия колоездач в историята на този спорт, а също и от българската олимпийска шампионка Румяна Нейкова. В последния ден на турнира 11 май е специалната изненада-критериум за Купата на казино „Хизантема”.

 

„Целта на състезанието е популяризирането и развитието сред младите хора на този здравословен и красив спорт-колоезденето. Като домакини и организатори на това международно състезание ще дадем и възможност на многобройните участници от чужбина да опознаят красотата на България и българското Черноморие”- коментираха двамата директори на турнира Пейко Янков и Ивалина Янкова. Щабът на състезанието ще бъде отворен от 12.00 часа на 8-и май в хотел „Хризантема” в Слънчев бряг, уточни Христо Хинков, зам. директор на турнира. Кметът на Несебър Николай Димитров също ще поздрави участниците с пожелания за оспорвана и спортсменска надпревара и успех. koloezdene 1