820 души минаха през спешното отделение на МБАЛ Бургас по празниците

Най-много пациенти е имало на 1 май и Гергьовден

През почивните дни, от 1 до 6 май, през Спешното отделение на МБАЛ-Бургас са преминали 820 пациенти, като хоспитализираните са 270. Най- натоварени са се оказали първият и последният от поредицата почивни дни. На Гергьовден броят на пациентите е нараснал на 153 души, 28 от които постъпили в Шокова зала. Най-чести са били пациентите с високо кръвно налягане, такива със счупвания на крайници, пострадали при битови инциденти и леки катастрофи.
„Много хора са използвали топлото време за работа в градините си. Заради това имаше доста пациенти със счупвания на ръце или крака, които са паднали или са се ударили. На 2 май беше пикът на тези инциденти. През ортопедичния кабинет тогава са преминали 26 души, двама от които са настанени в болница, заради по-тежки счупвания”, съобщават от Спешно отделение.
Другият натоварен ден е бил 1 май с 150 пациенти и 55 приети за лечение в болницата. Същият ден са прегледани 32 деца, които са се оплаквали от температура, болки в гърлото и повръщане. Отделно през хирургичния кабинет са минали 20 души. Имало е и няколко случая на хора, на които е прилошало на празничната трапеза, защото са прекалили с консумацията на алкохол.
През празничните дни на дежурство лекарите са обработвали средно около 140 пациенти, което е значително повече от работната седмица, когато минават към 100 души на денонощие.