Михалевски: Ще намалим поне с 50% младежката безработица и ще гарантираме устойчиви доходи

Даване на свобода на бизнеса и едновременно стимулиране на потреблението ще гарантират социалната политика на КБ, увери в телевизионен дебат по БНТ водачът на червената листа.

dimcho_mihalevski5България се нуждае от спасителен план за най – уязвимите и ние ще започнем незабавно изпълнението на  такъв план, заяви в телевизионен дебат днес водачът на листата на Коалиция за България във 2 МИР Бургас Димчо Михалевски. Той коментира изявления на жители на Бургас, които поставиха като най – важни за избора им на 12 май предлаганата социалната политика, отношението  към пенсионерите и подрастващото поколение. Повече работни места за младите, които напускат България заради липсата на перспектива, поиска младо момиче и предупреди политиците да не подценяват избирателя и да не забравят предизборните си обещания.  Ние не искаме грандиозни неща, искаме да живеем нормално, а днес в тази държава това много трудно се постига, заяви 24 – годишна жена. За да има добра социална политика първо трябва да има работеща икономика, каквато в момента няма, защото ГЕРБ я смаза, заяви социалистът. Първите действия на Коалиция за България ще бъдат насочени към даване на свобода на бизнеса и едновременно стимулиране на потреблението на хората и инвестиционното потребление. Без тези две действия няма как да се генерират ресурси за каквато и да е социална политика и политика на развитието, каза Михалевски. Ние ще върнем приходите на държавата, които ГЕРБ не искаше да събира, защото те са много важен ресурс за обезпечаване на социалната политика на България, заяви водачът на листата.

Програмата на Коалиция за България предвижда освобождаване от данък на получаващите минимална работна заплата и запазване на същото данъчно ниво за огромното мнозинство от работещите български граждани – около 2 млн., и запазване на корпоративния данък. Г – н Михалевски припомни, че през 4 – годишното си управление ГЕРБ вдигна много от данъците и въведе дори данък върху лихвите, който БСП ще отмени незабавно. БСП не се е отказала от плоския данък – ние го въведохме.  Управлението на ГЕРБ удари тежко концепцията за плоския данък, защото той имаше три цели – да се изсветли икономиката, да се привлекат инвестиции, да има много ясна ангажираност за увеличаване на доходите. И трите неща бяха погазени от ГЕРБ, заяви г – н Михалевски.

Младите хора ще бъдат във фокуса на управлението ни, не само защото председателят на ПЕС и лидер на българските социалисти г – н Станишев, беше водещ в инициативата в ЕС да се въведе т.н. младежка гаранция и тя вече е факт със 6 млрд.евро. В националната и регионална платформи на Коалиция за България ние се ангажираме да намалим поне с 50% младежката безработица и да гарантираме устойчиви доходи, заяви Михалевски. Защото без да имат добро образование, достатъчни доходи и стабилна работа младите хора нито ще останат в държавата ни, нито ще могат да създадат бъдещото поколение, от което България има огромна нужда.

Коалиция за България предвижда още няколко конкретни стъпки – привличане на високотехнологичните инвестиции в страната, цялостна реформа в професионалното образование, което днес не може да произвежда кадрите, необходими за такива инвестиции.

В България в последните 4 години обедняването надмина познатите рамки и предели, бяха единодушни участниците в дебата с изключение на ГЕРБ.  Хората излязоха на улицата защото в последната година държавата изхарчи над 5 млрд. лв. повече от предишните години, а хората станаха по – бедни.  Забогатяха монополите.

С общи приказки и оправдания с минало време се измъкна от темата водачът на ГЕРБ – те били изградили базисна инфраструктура за развитие на бизнеса. Василева за пореден път неуспешно се опита да изкриви мерките, които предлага БСП и бе апострофирана от всички присъстващи на дебата.

България не е асфалт, не са тролейбуси, не са пречиствателни станции, защото това е задължение на което и да е правителство и на европейската солидарност, която всички сме извоювали в годините назад.  Не трябва да забравяме, че хората са главната цел, за да можем заедно да извървим бъдните дни и да създадем идно можещо достойно поколение, каза в заключение г – н Михалевски.