Забрана за събирането на блатно кокиче във всички находища в Бургаски регион

РИОСВ-Бургас състави акт на физическо лице от гр. София за нерегламентирано събиране на блатно кокиче от находището в созополското село Присад. Нарушението е установено от служители на ТП Държавно Горско стопанство-Бургас. В проверката участва и екип от подвижната горска стража на Регионалната дирекция по горите-Бургас. Глобата по Закона за биологичното разнообразие за физически лица е от 100 до 1 000 лева.

Находището край село Присад е едно от петте наблюдавани находища на блатно кокиче на територията на РИОСВ-Бургас. Другите са защитена местност “Чаирите” край село Горица, защитена местност “Калината” край Слънчев бряг, защитена местност “Блатото” край Созопол и местността “Блатата” край Лозенец. Находището край с. Присад няма статут на защитена територия. Същото находище беше обирано и през 2010 г.

През миналата седмица приключиха проверките на РИОСВ за оценка на състоянието на популациите на блатно кокиче в контролираните находища в региона. Такива проверки се извършват ежегодно, съвместно с представители на общините и държавните ловни стопанства на чиято територия са находищата. Проверките имат за цел да установят както общото състояние на растенията, така и тяхната плътност на разпространение, жизненост и брой цветове. Въз основа на резултатите от извършените проверки е издадена заповед на министъра на околната среда и водите, която забранява събирането на блатно кокиче във всички находища в Бургаски регион през тази година.