Димчо Михалевски: Коалиция зa България ще е първа политическа сила в страната

Водачът на листата представи конкретна програма с ангажименти в област Бургас, поети по време на предизборната кампания в срещи с хиляди жителите на областта

Работа, доходи, здраве, това са основните проблеми на област Бургас,  чието решаване ще бъде наша кауза.Това заяви  водачът на листата на Коалиция за България за 2 МИР – Бургас инж. Димчо Михалевски, на заключителна пресконференция с журналисти, на която открои поетите ангажименти от социалистите в хода на предизборната кампания. В присъствието на кандидатите за народни представители Христо Монов, Атанас Зафиров, Павел Маринов, Димитър Гочев, Христо Панайотов, Георги Спасов, Дафинка Главанска и Мартин Палов, Михалевски открои основните задачи, за незабавно решаване след изборите, оформени в конкретна регионална програма. На първо място КБ  гарантира свободна среда за бизнеса без административен натиск и политически рекет, налагани през последните години. Въвеждане на нови правила и икономически стимули за постепенно връщане на земеделието в региона към по – балансирана структура с фокус животновъдство, зеленчукопроизводство и овощарство. Предвидена е и специална програма за развитието на животновъдството с акцент Странджа и планинските райони на Стара планина, както и промяна в закона за горите с премахване на чисто лобистки текстове, които създават условия за монополно положение и ликвидират конкуренцията. На трето място е изготвена конкретна целева програма за реализиране на инвестиции във високотехнологични производства, с висока добавена стойност и експортна насоченост. Преодоляване на загубата на 26 хил. работни места, чрез създаването на условия за разкриване на минимум  12 000 устойчиви нови работни места в региона е другият основен приоритет. Михалевски обясни, че 5 000 работни места ще се разкрият в малките и средни предприятия, 4 000 в земеделието и 3 000 в новосъздадени високотехнологични предприятия, е другият основен приоритет на КБ.

В областта на здравеопазването бе представена  конкретна програма за квалификация на лекари и медицински персонал с акцент върху специализацията на младите лекари. Предвиждат се субсидии за общинските болници и подготовка за създаването на медицински университет в Бургас. Премахване на лимитите при направленията за специалисти, обществен контрол върху цените на лекарствата, въвеждане на електронна здравна карта и на електронно здравно досие, трикратно намаляване на потребителската такса за посещение при лекар са другите конкретни ангажименти.

От БСП предлагат и реформа в професионалното образование в областта в секторите, които имат потенциал за растеж. Социалистите се ангажират и с държавен ангажимент за създаване на образователни центрове към професионалните гимназии в региона за подготовка на бъдещи кадри. Димчо Михалевски каза, че ще се работи в посока създаване на регионален портал „ Отговорност към младите”, като за целта съвместно държавата и реалния сектор ще изградят система за наблюдение и подпомагане на младите хора в Бургаски регион. Предлага се  и намаляване на таксите в държавните висши училища до една четвърт от издръжката и подобряване на условията в студентските общежития в града.

В социалната сфера, ангажиментите са реализация на програма за подкрепа на диабетно болните в областта и прилагане на иновативни подходи за контрол и лечение на болестта. Димчо Михалевски се спря и на пътната инфраструктура в региона, като отличи в тази сфера доизграждането на АМ ”Тракия” и започването на АМ „ Черно море.” Както и довършване на разширението до четирилентов път в участъка  Поморие – Равда, рехабилитация на републикански пътища и на част от общинската пътна мрежа на Бургаска област.

По отношение на рибарството водачът на листата посочи ангажиментите си за решаване на устройствените проблеми на рибарските селища, облекчаване на правилата за дребномащабен риболов, компенсиране на рибарите за използваното акцизно гориво и облекчаване , чрез премахване на банковите такси и административни тежести.

В областта на туризма Димчо Михалевски се обяви за промяна към  нов стандарт и ново качество с политика към превръщане на туризма в дeстинация с по-висок стандарт и качество, чрез устройствени промени и икономически стимули за преориентиране към по-висок клас туристи и удължаване на сезона. Той потвърди още веднъж разбирането си за ликвидация на „Слънчев бряг „АД, както мерките за облекчаване на получаването на визи за туристи от Руската федерация, Украйна, Молдова и страните от Средна Азия, чрез икономическа обоснована позиция пред ЕС за получаване на екслузивен коридор за облекчено издаване на визи. Туризмът е ключов, стратегически отрасъл  за България и за  Бургас и за това трябва да се развива и да води до ръст”, заяви водачът на червената листа.

Той определи програмата на КБ като амбициозна и нелека за изпълнение. Той уточни, че с усилия и много труд тя е изпълнима за един 4 годишен мандат при управление на БСП като на регионално ниво документа е изцяло в унисон с националната програма на партията. Димчо Михалевски изрази категорична убеденост, че на предстоящите избори в национален план БСП ще бъде първа политическа сила. Според него социалистите имат шанс да вкарат повече от 4 депутата от област Бургас, което ще бъде силен гарант за изпълнение на поетите ангажименти.

1 коментар

  1. Браво,успехи!!!Ние от Кърджали и Смолян,гарантираме за др.Михалевски,ще направи Дубай, квартал на Поморие!Ще направи ски писта от Равда до Созопол и метро под Черно море до Москва,за по бърза връзка,а на всеки рибар,пълни мрежи с пъстърва и…