ЕК иска по-евтини, по-прозрачни и достъпни за всички банкови сметки

EKДнес Европейската комисия публикува своето предложение за директива относно прозрачността и съпоставимостта на таксите за разплащателни сметки, условията за смяна на банкова сметка и достъпа до основна разплащателна сметка. Предложенията на Комисията обхващат три области:

Съпоставимост на таксите за разплащателни сметки: по-лесно сравняване на таксите за разплащателни сметки, налагани от банки и други доставчици на платежни услуги в ЕС;

Смяна на банкова сметка: установяване на лесна и бърза процедура за потребителите, които желаят да сменят своята банка или доставчик на платежни услуги;

Достъп до разплащателни сметки: възможност за гражданите на ЕС да откриват разплащателна сметка, без да пребивават в страната, в която е установен доставчикът на платежни услуги.

Подобряването на прозрачността и съпоставимостта на банковите такси наред с по-лесната смяна на доставчик на платежни услуги би следвало да доведе до по-качествено предлагане и по-ниски цени за банковите сметки на потребителите. Същевременно повишената мобилност на клиентите и по-малкото пречки за навлизане на пазара, включително през граница, ще бъдат от полза за сектора на финансовите услуги.

Пълния текст на съобщението до медиите, както и допълнителна информация, може да намерите в прикачените документи.