Отново на училище през 2013 г.

Всяка година Европейската година осъществява инициативата “Отново на училище”, която придоби голямо значение и има забележителен успех през последните години. Целта й е да направи Европейския съюз по-разбираем за своите млади граждани.

Служители на европейските институции участват в инициативата като доброволци, връщайки се в завършеното от тях училище, за да представят своята работа, която е част от формулирането и прилагането на европейските политики, да разкажат какво представлява Европейският съюз и да чуят въпросите и мненията на ученици и учители. Европейската комисия в България за втора поредна година покани българските колеги, работещи в европейските институции, да посетят училищата, които са завършили в България, и да обсъдят с учениците въпросите от европейско естество, които вълнуват и двете страни.

Тази година инициативата е посветена на Европа и на 2013 – Европейска година на гражданите, като целта й е да разкаже на учениците и учителите повече за правата им като граждани на Европейския съюз.

От 7-ми май 2013 г. до днес включително, над 150 училища от цялата страна – Видин, Враца, Монтана, Пловдив, Велико Търново, Плевен, Сандански, Бургас, Шумен, Габрово, София, Стара Загора, Котел, Казънлък и в с. Овощник, област Казанлък, Белене, Челопеч, Пирдоп, Костенец, Самоков, Варна, Силистра, участват активно в инициативата.

Учениците имаха възможността да получат разнообразни публикации за Европейския съюз, да участват във викторини, пъзели, атрактивни игри. Европейската комисия и информационните центрове “Европа Директно” са разпространили над 25000 информационни публикации за целите на инициативата.

Наред с европейските служители, на училище “се връщат” и доброволците – говорители от младежкия екип Европа както и колеги от новите 15 центъра на информационната мрежа “Европа Директно”. Днес младежи от младежкия екип Европа представят правата на гражданите на Европейския съюз в Сопот и Клисура.