Д-р Андрей Ковачев: Гласът на България се чува в Европейския парламент

Евродепутатът д-р Андрей Ковачев, ръководител на Българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ) и заместник-председател на Комисията по външни работи на Европейския парламент се срещна със  студенти в Бургаски свободен университет. Пред тях той представи проблемите и решенията за приемането на многогодишната финансова рамка на ЕС, както и предвидената безвъзмездна финансова помощ за България в периода 2014-2020 г.

На 13 май Европейската комисия, Европейският парламент и Съветът на Европейския съюз започват политическите преговори по приемането на финансовата рамка на ЕС. Очаква се те да приключат през септември тази година. На фона на намаляването на субсиидите за други страни членки, България получава увеличение по две пера – директни плащания за селско стопанство и кохезионна политика. Предвидените средства са за иновации, образование и наука, икономически растеж, младежка заетост, развитие на регионите и селско стопанство. България.

„България доказа, че може да спазва европейските правила. Това ни даде възможност през предходния програмен период да рачитаме на европейската солидарност, която ни осигури 24 млрд. лева за инвестиции и развитие в инфраструктурата, предприятията, социалната, културната, здравната сфера, земеделието. В периода 2014-2020 ще бъдат осигурени допълнително 150 млн. лева за ограничаване на младежката безработица в отделните региони. Чрез средствата от ЕС ще продължим да модернизираме ускорено страната ни. Важното е, че гласът на България се чува в Европейския парламент”, заяви д-р Андрей Ковачев.

„Успяхме да договорим през следващите 7 години България да бъде най-големият нетен получател в ЕС. Страната ни ще получи 12 млрд. евро повече от 2014 до 2020 г, отколкото внася, общо ще получим – 15,2 млрд евро. Важно е не само да получим тези средства, но и да продължим да ги управляваме правилно”, допълни Ковачев.

Младите хора в залата имаха възможност да се запознаят с възможностите за стажове и професионална реализация по програмите на Агенцията по заетоста лично от зам.-министъра на труда и социалната политика в правителството на ГЕРБ. Русинова подчерта, че благодарение на сключено споразумение между държава, общини и синдикати над 12 хил. Млади хора са започнали работа или са били включени в обучения.

В срещата участие взе и зам.-министърът на земеделието и храните в правителството на ГЕРБ – Светлана Боянова, която представи програмите в сектора,  насочени към младите хора и възможностите за започване на собствен бизнес. Водачът на листата Ивелина Василева и част от кандидатите за народни представители от ГЕРБ-Бургас дойдоха също, за да се срещнат с младите хора.