ГЕРБ-Бургас: Знае ли Р. Австрия, че подкрепя кандидатите на БСП? „Хохегер 2” ли ни подготвят от т.нар. Левица?

Знае ли Република Австрия, че три дни преди парламентарните избори в България, е обявила официално подкрепата си за кандидата за народен представител от БСП Димчо Михалевски и по-точно, че ще помага на Коалиция за България да „подобрява имиджа на България в Европа”? Това попита в писмо до посланика на Р Австрия в България Герхард Райвегер областният ръководител на ПП ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев.

Поводът за реакцията е разпространена от пресцентъра на БСП информация до медиите със заглавие: „БСП получи подкрепата на Австрия за подобряване имиджа на България в Европа”.

„Ние от ГЕРБ в Бургас считаме, че кандидатите за народни представители от БСП в Бургас намесиха Р Австрия некоректно в политическата си кампания. Да включиш в агитацията си автономна държава, член на Европейски съюз е нещо изключително притеснително, което може да доведе до дипломатически скандал”, коментира Димитър Бойчев.

Според информацията от пресцентъра на БСП държавният секретар на Федералното министерство на финансите на Австрия Андеас Шидер, на среща в хотел с кандидата за народен представител Димчо Михалевски, са коментирали спешната необходимост от подобряване имиджа на България в чужбина.  Според БСП Шидере гарантирал, че Коалиция за България ще получи от Австрия подкрепа по този проблем.

„След като избухна скандала „Хохегер” цяла Европа разбра, че лидерът на БСП Сергей Станишев и най-близките му хора имат слабост към австрийския лобист. Надяваме се, че в момента от същата партия не се оглеждат за нова такава възможност, като използват името на цялата държава Австрия”, коментира Бойчев.

Припомняме, че Петер Хохегер, нает от правителството с премиер Сергей Станишев да подобрява имиджа на България в Европа, беше ангажирал като подизпълнител пиар агенцията на Моника Йосифова, която живее с лидера на БСП. Това нямаше да стане известно у нас, ако на 16 февруари 2012 г. в австрийския парламент не беше избухнал скандал. Причината беше именно дейността на австрийския лобист Петер Хохегер. В хода на това скандално заседание името на България е споменато 27 пъти. Оказа се, че в качеството си на възложител българската страна е осигурила странни плащания за немски политици – срещу пълна неяснота за свършената от тях работа.