Кампания „Нулева толерантност срещу трафика на хора“ в гр. Бургас

Местната комисия за борба с трафика на към Община Бургас, съвместно с Националната комисия за борба с трафика на хора, организират кампания за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация, под мотото „Нулева толерантност срещу трафика на хора”. Кампанията се осъществява в партньорство с Менпауър България и представителството на международната неправителствена организация А21 за България.

В рамките на кампанията, на 15 май ще се проведе Дискусионен форум по темата „Трафик на хора с цел трудова експлоатация”. Целта на форума е да срещне  млади хора, студенти от Университет „Проф.д-р Асен Златаров”, на които им предстои професионална реализация, включително и в чужбина, с представители на фирми, които предлагат посреднически услуги за намиране на работа и студентски бригади в чужбина, както представители на институции по охраната на труда и противодействащи на престъплението трафик на хора.

На форума ще бъде представена информация и ще се дискутират въпроси, свързани с явлението „трафик на хора“, социалната отговорност на посредническите фирми, изпращащи работници в чужбина по отношение на трафика на хора с цел трудова експлоатация, некоректните практики в дейността на фирмите, предоставящи сезонна заетост в региона и рисковете за попадане в ситуация на трудова експлоатация, както и легалните възможности за обучение, работа и студентски бригади в чужбина. Ще бъдат представени също и конкретни случаи на трафик на хора с цел трудова експлоатация в работата на Гранична полиция Бургас.

На събитието ще присъстват представители на Менпауър България, офис Бургас, РД Гранична полиция Бургас, университет “Проф. д-р Асен Златаров”, “Интеграл” Бургас и Община Бургас.