Сотир Цацаров: Прокуратурата не е повлияла на изборните резултати

Дължим обяснения за Костинброд. Чуваха се всякакви коментари относно действията на прокуратурата, относно това, че прокуратурата е свалила нечий резултат с 5%. Дължим обяснения за изтеклата снощи информация за писания на достойни прокурори.  Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров, предаде КРОСС.

В петък, 10 май, в Прокуратурата постъпват сигнали; единият касае печатница “Мултипринт” в Костинброд; сигналът е подаден от Мая Манолова. По сигнала е възложена проверка на органите на ДАНС, тя завършва със съответна справка, каза Цацаров. На базата на резултатите от тази справка и проверката на ДАНС, СГП образува досъдебно производство – за длъжностно престъпление и престъпление, свързано с политическите права на гражданите. След това се извършват първите действия по разследването. След получаване на справката от ДАНС и образуване на досъдебното производство, след първите действия по разследването, след като бяха посочени данни от ДАНС, които тепърва трябва да бъдат проверявани, информирах президента на републиката. В 22,10 часа в петък вечерта го информирах по телефона. Първото нещо, което г-н Плевнелиев постави като незабавна задача, бе организирането на охрана на намерените бюлетини. Охраната бе възложена на жандармерията, каза Цацаров.

Предложих на президента Прокуратурата да работи активно, но да не изнася никаква информация, за да не взриви т.нар. Ден за размисъл. На следващият ден станалото в Костинброд бе оповестено от една медия, след това около 17 часа Прокуратурата бе пресирана да публикува официално съобщение. В това прессъобщение никъде не се упоменава дадена политическа партия и за мен е необяснимо, защо една политическа сила се идентифицира с този инцидент, за да твърди, че Прокуратурата е свалила техния резултат с 5 – 6 %, каза Цацаров.

Реакцията на останалите политически партии беше експлоатация на събитието, каза Цацаров. Единственият извод е, че Прокуратурата просто трябваше да стои на едно място; да е пасивен наблюдател. Подобна позиция не съответства на моите разбирания за работата на институциите”, добави Цацаров.

По повод сигнала на “достойните прокурори” Цацаров разказа: “снощи в 23,30 ч. бях събуден от ваша колежка която ме попита чел ли съм, отговорих не съм, спя. И я помолих да ми прати въпросния сигнал на “достойните прокурори”.

Прокуратурата представи снимки, на които са годни, според тях, бюлетини. „Това са палети, с надписи „Благоевград”, „Хасково”, отново „Хасково”, „Кърджали”, отново „Кърджали”, Пазарджик, Кюстендил, Шумен, Външно министерство – това са бюлетините за чужбина, Варна. Ако приемем, че това е брак, трябва да приемем, че имаме брак за Кюстендил, брак за Кърджали, брак, предвиден за всеки един МИР. Тези данни бяха смущаващи и ние бяхме длъжни да изолираме тези бюлетини от участие в изборния процес, каза Борислав Сарафов, заместник-главен прокурор.

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов прочете показания на икономическия директор на “Мултипринт”. В тях се казва – никога не съм имал притеснения, че вършим нещо извън изборната поръчка. Притесненията ми бяха свързани с това, че на 8 май ми се обади Иво Цонев, експерт от МС, който каза, в Община Триадица имат проблем с лошо залепени бюлетини; иди да видиш, каза Сарафов. На това място той бе прекъснат от главния прокурор Сотир Цацаров, който попита: Ако някъде има неизправни бюлетини, откъде се заместват с изправни? От резерва, който изборният кодекс е предвидил, и който е в РИК? Оказва се в случая, че резервът е в самата печатница.

Сарафов дочете показанията: На 9 май отново се чухме с Иво Цонев, той ми каза, че крайният брой негодни бюлетини е 335 броя; уведомих г-н Бончев, разбрахме се, че ще заменим тези бюлетини с бюлетини, които се намират в помещението с технологичния брак. Сигурен съм, че от там взехме бюлетините, не сме пускали печатницата, пише в показанията на икономическия директор. На 10 май тръгнах за София с бюлетините, обадих се на Цонков, той излезе от МС, заедно тръгнахме към Триадица, подписахме констативния протокол. Той беше с дата 8 май, но го подписахме на 10 май. Той поиска и по десет броя бюлетини от всеки район, защото ЦИК ги искали като мостра; спомням си, че отидохме в помещението с технологичния брак и оттам намерихме бюлетини, които да бъдат представени в ЦИК, като мостра.

На въпрос каква е вината на Служебното правителство и на ЦИК Цацаров заяви, че не може да говори за вина на Служебното правителство, а за такава на служители. „Главният секретар на МС е разпитван два пъти. Ясно е обстоятелството, че не е упражнен никакъв контрол от страна на възложителя”, каза главният прокурор.

Борислав Сарафов уточни, че до този момент не е намерена нито една маркирана бюлетина. Той каза още, че не трябва да се очакват кардинални резултати от разследването, защото то е на няколко дни.

На въпрос защо е разкомандирован прокурор Ангел Попколев Цацаров обясни, че той е бил дежурен при проверката в печатницата в Костинброд, а си е тръгнал в 20 часа, докато колегите му са работели до 5 часа сутринта.

След направения оглед в СГС не беше известно, че има и друг сигнал, които е свързан с транспортна фирма, която е оторизирана да извършва превоз на бюлетините. Той е постъпил на 10 май късно вечерта. Прокуратурата е установила автомобилите, допълни прокурор Роман Василев. Той заяви, че сигналът е подаден също от БСП.

Цацаров бе категоричен, че единственият орган, който може да касира изборите е Конституционния съд.

Прокуратурата представи пред журналистите веществени доказателства, които са иззети по надлежния ред при обиска в печатницата в Костинброд.

Що са отнася за нарушенията в изборния ден от прокуратурата разясниха следното: „Две са лицата, които към настоящия момент са признати за виновни по силата на окончателен съдебен акт и им е наложено наказание, както следва: По отношение на едното лице е наложено наказание 5 месеца лишаване от свобода ефективно и наказание глоба в размер на 10 хиляди лева. Става въпрос за постигнато споразумение от прокуратурата с посоченото лице, което споразумение е одобрено от съда. По отношение на второто лице, е наложено наказание лишаване от свобода, чието изтърпяване е отложено по реда и условията по реда и условията на чл. 66 от Наказателния кодекс. Т.е. става въпрос за условна присъда. Също говорим за постигнато споразумение с прокуратурата, което споразумение е одобрено от съда като непротиворечащо на закона и морала”, заяви прокурор Петрова. Цацаров поясни, че и двете лица са купували гласове за ДПС.

„543 са сигналите, постъпили в прокуратурите в страната за престъпления против политическите права на гражданите, каза Ася Петрова, зам.-главен прокурор. Към момента са образувани досъдебни производства както следва: в Апелативна прокуратура София – 22, в Апелативна прокуратура Пловдив 12; в Апелативна прокуратура Варна – 11, в Апелативна прокуратура Велико Търново – 9 и Военноапелативна – 1. 12 са проведени под формата на бързи производства. 11 са за организирано предлагане на имотни облаги, с цел придобиване на глас за определен кандидат. Три са за образуване на група, срещу правата на гражданите. По 385 сигнала прокуратурата е установила липса на данни за престъпления”, заяви зам.-главния прокурор Ася Петрова.