Откриха СПА конгреса в Поморие

spa_kongres

18-ят годишен конгрес на Европейската СПА  Асоциация (ЕСПА) бе открит днес в „Гранд хотел Поморие” с размяна на национални флагове на  страните  участници. Събитието събра над  100 делегати от 16 страни –  хотелиери, туроператори, представители на здравни каси, които в продължение на три дни ще участват в дискусии и обучения.

Това е първият конгрес на ЕСПА, който се прави  в България и е най-важното събитие в родния туристически бранш тази година. Домакин е Община Поморие, която е известна с находищата си на минерални води и лечебната кал от Поморийското солено езеро, а самият конгрес се провежда в  петзвездния „Гранд хотел Поморие”. Той  е сред първите  сертифицирани български хотели според изискванията за качество на Европейската СПА асоциация.

На откриването присъстваха зам.-министърът   на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, областният управител на Бургас Константин Гребенаров, зам.-кметът на Община Поморие Янчо Илиев,  президентът   на ЕСПА Мартин Плахи, генералния секретар на ЕСПА  Йоахим Либер,  президентът   на Българския  Съюз по балнеология и СПА туризъм  (БСБСПА) Стефан Шарлопов, Благой Рагин – председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Сийка Кацарова – член на Управителни съвет на БСБСПА, Бисерка Хънкова – изпълнителен директор на „Гранд хотел Поморие”.

Целта на конгреса е да спомогне за превръщане на България в целогодишна дестинация чрез развитието на СПА туризма, който води по-високоплатежни туристи дори извън активния туристически сезон.

„Туризмът в България вече не е само море и ски. Тук има уникални находища на минерални води, а страната  е  с богато историческо наследство. Смятам, че след провеждането на  18-я  годишен конгрес на Европейската СПА  Асоциация България вече уверено стои на европейската СПА карта”, каза Стефан Шарлопов.

На пресконференция ден преди откриването той сподели, че в  последните години само в  СПА индустрията у нас са инвестирани над 1 милиард евро. Според Благой Рагин, който е председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация СПА индустрията  се развива с най-бързи темпове и въпреки кризата няма отстъпления, а растеж. От своя страна зам.-министърът  на икономиката Иво Маринов посочи, че приходите от СПА туризъм в България са 10% от общите в туристическия бранш. Той определи  домакинството като  висока оценка както за града, така и за страната.  Областният управител Константин Гребенаров нарече Поморие морската СПА столица на България.

С това твърдение се съгласиха и  от „Гранд хотел Поморие”, в който са настанени делегатите.

„Мисля, че Поморие безспорно е столицата на медикъл, балнео и СПА туризма. Благодаря на управителния съвет на Българския  Съюз по балнеология и СПА туризъм , който ни гласува доверие. „Гранд хотел Поморие” е  един от първите сертифицирани по ЕСПА, а  това е изключително тежък одит. Надявам се той да бъде достъпен за всички СПА хотели и наистина в България те да отговарят на европейските стандарти. Защото сме свидетели на много хотели, които имат табелата и званието СПА, но не отговарят на критериите,  а това е  много важно за привличането на друга категория туристи – платежоспособни. Това е нашата цел – да привлечем отново платежоспособни клиенти в България и СПА туризмът да ни помогне да превърнем страната  в целогодишна дестинация”, каза Бисерка Хънкова – изпълнителен директор на „Гранд хотел Поморие”.  По официални данни СПА хотелите в страната са общо 300, но тези които са сертифицирани от ЕСПА са 8, а още 8 са в процес на сертифициране.

Конгресът продължава до  17 май. По време на него всички делегати ще могат да участват в обучения и дискусии. Най-интересни за мениджърите на СПА хотели се оказва срещите с президентите на здравните каси на Чехия и Австрия.

На откриването бяха прочетени поздравителни адреси от  министър – председателя на България Марин Райков и министъра на здравеопазването проф. Николай Петров.

spa_kongres2

spa_kongres3