Християнството в Странджа

Църквата "Св.Св.Кирил и Методи" в с. Кости е трикорабна, псевдобазилика с притвор. Изградена е през XIX в., а украсата й е завършена след Илинденско-Преображенското въстание.
Църквата “Св.Св.Кирил и Методи” в с. Кости е трикорабна, псевдобазилика с притвор. Изградена е през XIX в., а украсата й е завършена след Илинденско-Преображенското въстание.

Древната планина Странджа започва от протока Форос и завършва с т.н. Белградска гора край Констанинопол. Може би и за това, втората публична проява на Сдружение „Черноморска Странджа” привлича внимание. Тя е посветена на християнството в Странджа и се организира от Сдружение „Черноморска Странджа”- Ахтопол, съобщиха от Програмно-координационния център за научни изследвания – ЕКОПАН.

С провеждането й, неправителствената организация показва последователност в своята основна цел: да опазва, съхранява, развива и популяризира културно-историческото наследство на територията и акваторията на България.

Избраната тема, ще събере в Ахтопол учени и специалисти, като: проф. Иван Илчев, проф. Пламен Павлов, проф. Светлозар Елдъров, доц. Диляна Ботева, Архимандрит Йеротей, музейни работници и приятели на Странджа.

По този повод, инж. Петър Кънев – председател на УС на Сдружение „Черноморска Странджа” заяви: „Ние сме последователни в своята мисия  – да популяризираме културно-историческото наследство на Странджанското Черноморско крайбрежие. Работим за създаването на условия за развитието на културния живот, археологията, историята и специализирания туризъм в Странджанския край. Неговата великолепна крайбрежна ивица и шелфа й, близко бъдеще ще донесат много изненадващи открития”.

Втората публична проява на сдружението се открива на 30 май 2013 г. в Ахтопол. Тя ще включва кръгла маса по обявената тема, представяне на обновена експозиция „История на котвата” и посещение на нос Св. Яни (Свети Йоан Продром).

Очаква се, в работата й да вземат участие кметове от черноморските общини.