Варна с нови избори за кмет

Във Варна се приготвят за нови избори, докато вълнението от парламентарния вот все още не е отминало. Варненци бяха най-активни в протестите от февруари и март, с което си спечелиха правото да избират не само ново правителство, а и нов кмет. Кампанията започва след две седмици.

Две седмици преди началото на предизборната кампания, остават неясни повечето кандидати за поста на предишния градоначалник Кирил Йорданов, който управлява 14 години.

За кандидат на ГЕРБ е спряган местният лидер Иван Портних, който обаче бе избран за депутат на парламентарните избори.

„Кандидатурата на ГЕРБ ще бъде достойна кандидатура и с качествата, необходими да управлява община като Варна. Имаме много силен вариант, но просто трябва да излезе официалното решение на партията,” коментира пред бТВ административният секретар на ГЕРБ-Варна Павел Христов.

Лидерът на БСП Борислав Гуцанов посочи като евентуален кандидат за кмет на червените бившият ректор на Медицинския университет проф. Анелия Клисарова, която е общински съветник от гражданската квота. Тя също спечели място в парламента на отминалите избори.

„Аз смятам, че Варна се нуждае от кмет, който да е извънпартиен, да не е толкова силно оцветен, тъй като независимо от това, че приключиха парламентарните избори, не смятам, че Варна все още се е успокоила,” заяви Гуцанов.

Протестиращи пък събират подписи за издигането на доц. Христо Бозов, който бе заместник-кмет по здравеопазването при Кирил Йорданов. Подписката започна часове, след като той бе свален като временно изпълняващ длъжността с решение на Общинския съвет.

Доц. Бозов все още не е обявил официално дали ще участва на изборите. Битка за кметския стол ще води и Веселин Марешки, който на предните избори стигна до балотаж с Кирил Йорданов.

От Движение „България на гражданите” казаха за bTV, че в момента се водят разговори и се обмислят два варианта – кандидатът да е член на тяхната партия или да е независим, но подкрепен от тях. Името ще стане ясно след 24 май.

Местните изборите в морската столица са насрочени в навечерието на символичния за варненци -Джулай морнинг – 30 юни.