Официалният старт на „Лято 2013” ще е на 6 юни в Несебър и Сл. бряг

Държавата предложи на Община Несебър договор за управление на Слънчев бряг

Това може да реши проблемите с таксите и незаконните обекти в курорта, смята министърът на икономиката Асен Василев

 Официалният старт на „Лято 2013”  ще е на 6 юни

 

СНЦ „Съюз на собствениците” приканва всички фирми и лица, които досега са заплащали такси на „Слънчев бряг” АД да преустановят да извършват това, тъй като ще настъпят промени свързани със стопанисването на инфраструктурата в зона „Изток” на на курорта „Слънчев бряг” още през този летен сезон. До 30 май т.г.е срокът, в който трябва да бъде готов проектът за договор чрез, който община Несебър да поеме публичното управление на активите в зоната. Това е едно от решенията взети на среща при министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев, на която присъстваха представители на СНЦ „Съюз на собствениците”, кметът на Община Несебър Николай Димитров и „Слънчев бряг” АД.

Първоначалният срок на договора може да бъде 10-годишен с опция за удължаване, предложи министърът. По време на разговора бяха обсъдени основните проблеми в курорта-неизяснената собственост върху инфраструктурата в зона “Изток” и наличието на установените към 1 май т. г- 585 незаконни търговски обекти.

Според министър Василев управлението на курорта „Слънчев бряг” на основата на такъв договор би могло да бъде решение на натрупани и нерешени проблеми в продължение на повече от десетилетие-поддръжката на инфраструктурата, което включва събиране на такси и данъци, и контролът върху дейностите, транспортната схема, безопасността на превозните средства, развитието на зелени площи и др. Чрез договора за управление от общината ще се контролират и приходите, и същевременно интегрирано ще се поддържа изцяло инфраструктурата-поддържане на алейни и тротоарни площи, осветление, озеленяване. Община Несебър ще отговаря за транспортната схема, пропускателния режим, поставяемите преместваеми обекти, таксиметровата дейност, влакчета, файтони, рикши и т.н. Така реално ще й се възложат права и задължения, а „Слънчев бряг” АД ще е остане търговско дружество, което ще управлява собствените си активи без да има отношение към администрирането и управлението на публичните площи в курортния комплекс.
Всички страни в срещата бяха единодушни, че трябва да бъдат премахнати незаконните обекти в курорта, независимо на чия територия се намират, и това трябва да се извърши от конкретните им собственици. Министър Василев ще поиска от регионалното министерство окончателна справка колко са незаконните обекти в курорта „Слънчев бряг” и предложи да се сформира обща комисия с представители на всички заинтересовани страни, която да ги опише.

СНЦ „Съюз на собствениците” информира, че заедно с община Несебър ще поставят тържествено началото на новия летен сезон в курорта „Слънчев бряг”. Официалният старт на „Лято 2013” ще е на 6 юни. За мястото и началния час на събитието ще Ви информираме своевременно.