През 2012 г. EVN България монтира общо 477 бр. платформи за обезопасяване на щъркелови гнезда

През 2012 г. EVN България проведе своята станала вече ежегодна кампания за обезопасяване на щъркеловите гнезда и опазване живота на птиците. В рамките на кампанията сътрудници на EVN България монтираха нови допълнителни 260 изкуствени платформи за обезопасяване на щъркеловите гнезда. Най-много платформи тази година са поставени в районите на Пазарджик, Пловдив, Кърджали, Момчилград, Димитровград, Стара Загора, Раднево, Ямбол, Карнобат, Бургас.

 

Така броят на поставените от дружеството обезопасителни платформи от началото на инициативата преди повече от 4 години възлиза на общо 1125.

 

Стълбове от електроразпределителната мрежа са предпочитано място от щъркели за разполагане на техните гнезда, като често тези гнезда са в непосредствена близост до проводниците. В много случаи това е предпоставка за аварии и инциденти, които от една страна се отразяват фатално на птиците, а от друга причиняват щети и прекъсвания по мрежата. Чрез поставянето на предпазни платформи гнездата се повдигат на разстояние около 1 метър от проводниците. По този начин не само се предпазва животът на птиците, тъй като тези платформи не пропадат между проводниците на електрическата мрежа, но и се намалява потенциалната опасност от подпалване на гнездата.

Инициативата на EVN България за монтиране на платформите е съгласувана със съответните регионални инспекции по околна среда и води (РИОСВ).

 

EVN България работи активно и с Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) по проект „Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от мрежата Натура 2000 в България” и по проект „Живот за Бургаските езера”. Като резултат от сътрудничеството с БДЗП, през 2012 г. EVN България монтира и 217 броя защитни изолации, които се поставят на стълбове от въздушните електропроводи.

                                           

Общо от 2009 г. до края на 2012 г. дружеството е монтирало 1898 защитни изолатори. Те допринасят за безопасния контакт на птици с електроразпределителната мрежа на дружеството в Югоизточна България.