Димчо Михалевски: Облекчаването на визовия режим за туристи на страните от бившия СССР трябва да е приоритет

Практическото облекчаване при издаването на визи за туристите от Руската федерация, Украйна, Беларус, Молдова и Казахстан трябва да е сред основните приоритети в развитието на туризма у нас. Това заяви бургаският депутат от Коалиция за България инж. Димчо Михалевски в открито писмо до зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, областният управител на Бургас Константин Гребенаров и Божидара Сърчаджиева -началник отдел „Национален визов център“, Министерство на външните работи, които днес от 14.00 часа под егидата на Областна администрация –Бургас и Бургаската туристическа камара ще обсъдят промените в Закона за туризма и предстоящия туристически сезон.

 

Михалевски подчерта, че нарастването на туристите от тези страни, отчетено през 2012 г. спрямо предходната 2011 г. , е най-голямо. „Туристите от тези дестинации през 2012г. са почти 15,5% , като е възможно няколкократното им увеличаване в следващите сезони, а и това са едни от най-платежоспособните туристи, посещаващи страната ни”,категоричен е народният представител

 

Според инж. Михалевски е важно да бъде облекчено издаването на визи за туристите от посочените дестинации, тъй като, положените усилия през последните години и увеличените визови центрове в тези страни, показват, че държавата трябва да вложи повече конкретни усилия и ресурси, за да гарантира по-бързото, предвидимо като срок и достъпно като цена издаване на визи.

dimcho_mihalevski

Михалевски предлага посолствата и консулствата в съответните държави да организират визовите центрове и сами да предоставят услугата с помощта на централните, регионални и местни власти на съответната държава. „Практиката на аутсорсинга на услугата поражда много въпроси и съмнения за корупционни практики. Освен това създава проблеми на туроператорите”, категоричен е червеният депутат.

По думите му е необяснима и практиката, налагана от Министерството на външните работи -за лимитиране на седмичния брой на издаваните визи на акредитираните туроператори. „Задачата и ангажимента на тези служби и техните служители, е да осигурят максимално възможния брой туристи да получат визи и посетят България. Всички различни действия са в разрез с икономическия и националния ни интерес”, категоричен е избраният за депутат.

Той посочи, че анализът на съотношението от ползите за бизнеса в България и бюджета, спрямо необходимите за вложение разходи ще покаже огромния икономически ефект от подобно действие. Отделно при ясен план и целеполагане ще се обхванат значителен брой нови туристи, особено тези, които вземат решение за своята ваканция в последния момент, с намаляване на сроковете на издаване на визите. Не е за подценяване, че увеличените разходи през визовите центрове, обслужвани от индийската компания „VFS Global”, в размер на 22 EUR , и между 1,5-2,0 EUR за банкови разходи, затрудняват туроператорите и потенциалните туристи.

Депутатът се обяви и за спазване на подписаните двустранни споразумения между Европейската комисия и съответната страна. Неприятен е фактът, че въпреки подписаното споразумение между Европейската комисия и Украйна за издаване на безплатни визи на определени украински граждани ( деца, студенти и пенсионери ) дипломатическите служби не контролират индийската компания „VFS Global”, която въпреки споразумението събира от посочените категории граждани допълнителната такса от 22 EUR. ”Настоявам отговорните служби на Министерството на външните работи незабавно да предприемат мерки за прекратяване на нарушаване на приетото двустранно споразумение от страна на индийската компания”, посочи инж. Михалевски.

Друго важно условие според него е активизиране на българските дипломатически служби по въпроса за отпадане на визовия режим между Европейския съюз и Руската Федерация. „През последните месеци изключително са активизираха разговорите за отпадане на визовия режим между Европейския съюз и Руската федерация. Както разговорите през март и последвалите многостранни срещи преди седмица между външните министри на Руската Федерация, Германия и Полша дават конкретна перспектива за възможно напълно отпадане на визовия режим .

Необходимо е българското правителство и съответните министерства да заемат ясна и активна позиция в подкрепа на посочената перспектива, както са направили това Испания, Гърция и други държави, с конкретен интерес от увеличаване на притока на туристи от Руската федерация. България е заинтересована от увеличаване на руските туристи, като този потенциал е между 2 и 2,5 пъти спрямо постигнатия брой от около 600 000 туристи през изминалата 2012 г”, категоричен е депутатът от КБ.