В Несебър отбелязаха Международния ден на музеите

Проявите в  Международния ден на музеите В Несебър започнаха по светло,но продължиха и през нощта. В музей “Старинен Несебър” първо бе открита изложба под мотото „В зората на цинилизацията-праисторически култури в региона на Несебър”. Експозицията съдържа праисторически находки от различни селищни могили, разположени в района на  Несебър и по поречието на на река Хаджийска.
Най-многобройни са находките от «Козарева могила» в близост до Каблешково,която е единствената  в района, проучвана с редовни археологически разкопки, ръководени от доц. Петя Георгиева от СУ „Св. Климент Охридски”.
Праисторическите находки представят културата на енеолита /V хил. пр. Хр./ в Черноморския район на Тракия. През този период в Тракия и Долнодунавския регион за първи път в света се развива металургията за добиване на  мед, започва обработката на злато и се създават условия за натрупване на богатства. През тази епоха в района се заражда цивилизация, която повлиява върху бъдещето развитие на културата в Европа и Близкия Изток.                                                                                                                                                След откриването на изложбата последваха  изпълнения на класическа музика от представители на Бургаската опера, а фоайето на музея се превърна в дансинг за изпълнителите на спортни танци.

                                                       Максим МОМЧИЛОВ

1 коментар

  1. A v Pomorie-za poredna godina nishto po povod na tozi mejdunaroden den!!!!!!!!