Райков: Нищо не е направено зад гърба на хората

Проблемите в енергетиката не са от четири години. Те са трупани от две десетилетия. Това каза от парламентарната трибуна министър-председателят Марин Райков, предаде КРОСС. Заварихме една система с тежки диспропорции, система, която беше пред срив с оглед на свръхпроизводство. Заварихме система, която беше пред финансов банкрут, заради неправилно ценообразуване, заяви Райков.
Ние заварихме дългосрочни договори за изкупуване на енергия на изключително високи цени. Цените, заради които българските граждани излязоха на протест. Заварихме един огромен дълг на НЕК, свързан с изграждането на АЕЦ „Белене”, който имаше падеж вчера и беше успешно рефинансиран. Всичко това допълнително усложнява и без това тежкото положение на НЕК. Заварихме и изключително тежки неефективности в държавните предприятия. Само за два месеца синдикатите и директорите успяха да открият 235 млн. лева. Разбирате какъв резерв е имало заради неефективност. Положихме максимални усилия. На път сме да овладеем свръхпроизводството, което е в основата на всички проблеми в енергетиката, посочи министър-председателят.
Нищо не е скрито, нищо не е направено зад гърба на хората, категоричен бе Райков.
Той посочи като добра практика работата на обществения съвет към МИЕТ.
ДКЕВР прие три наредби за въвеждане на третия енергиен пакет. Ние разсекретихме 200 договора в областта на енергетиката и ги качихме на интернет сайта.
Заварихме европейско ограничение на износа за Турция по технически причини. Работихме с европейските институции и успяхме да увеличим капацитета на 366 мегавата. От един месец работим с Турция, за да можем да използваме капацитет на остров, посочи той.
Идвам директно от Министерски съвет и не съм имал време да подготвя едно по-конкретно изложение. Ще имате възможност да чуете председателя на ДКЕВР, каза още Марин Райков.