РИОСВ-Бургас сигнализира Районна прокуратура – Несебър за случая с изземване на пясък от дюните

При съвместна проверка на РИОСВ-Бургас и община Несебър на мястото, където е изгребван пясък, са констатирани множество изкопи в пясъчните дюни, извършени с тежка строителна техника – багери и камиони. Някои от изкопите са направени съвсем скоро, а други преди неопределено време. Извършителите са неизвестни.

По цифровите модели на разпространението на типовете дюнни природни местообитания по Черноморското крайбрежие и местоположението спрямо границите на защитени зони и защитени територии се установи, че изкопите са направени в защитена зона от екологичната мрежа Натура 2000 “Ахелой-Равда-Несебър” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна и попадат в приоритетен за опазване тип местообитание “Неподвижни крайбрежни дюни с тревна растителност (сиви дюни)”. Имотът не попада в защитена територия по смисъла на Закона за защитени територии.

Изкопите попадат в имот със собственик Министерство за земеделието и храните, ТП Държавно ловно стопанство-Несебър, с начин на трайно ползване – друг вид дървопроизводителна гора.

Събраните в хода на проверката материали са изпратени в Районна прокуратура – Несебър.