Иван Гранитски представя новата поредица „Бежанци”

Известният български журналист, поет, редактор, публицист и издател Иван Гарнитски,  ще представи  най – новата поредица  на издателство „Захарий Стоянов“ – „Бежанци“ в Бургас. Това ще се случи в четвъртък (30 май) от 17.30 часа в  залата на Регионална библиотека “П.К.Яворов” на ”Булаир” 10 .

bejanciПървите две книги от поредицата са „Разорението на тракийските българи през 1913 година” от Любомир Милетич и „Етническото прочистване на българите от Източна и Западна Тракия и Мала Азия (1903-1913-1923) от Стоян Райчевски.

На литературната среща ще присъстват проф. Георги Марков и Стоян Райчевски, автор на една от книгите.

Двете книги от поредицата „Бежанци” излизат в навечерието на  100-годишнината от погрома над тракийските българи през лятото на драматичната 1913 г. Представянето им ще бъде  израз на почитта към паметта на хилядите невинни жертви и заклеймяване на това страшно злодеяние  като престъпление  срещу човечеството.

Книгата „Разорението на тракийските българи през 1913 година” от Любомир Милетич – ярък летописец на трагедията на нашите сънародници, прогонените „с огън и меч” от Източна и Западна Тракия преди сто години, се превърна едва ли не в библия за тракийските бежанци и техните потомци. Ново фототипно издание на тази знаменита книга направи издателство „Захарий Стоянов” със съдействието на Съюза на тракийските дружества в България. То излиза в новата му поредица „Бежанци”.  Защитникът на тракийските бежанци бе активен деец на борбите за освобождението на Македония и Тракия, един от организаторите на Македонския научен институт и създател на сп. „Македонски преглед”.  Той бе и голям учен, изтъкнат български езиковед, положил основите на славянското езикознание в България, изследовател на най-старите български диалекти, един от основателите на Висшето училище в София и председател на БАН от 1926 г. до смъртта си на 1 юли 1937 г.

Излезе още една книга със запазената марка на издателството и в същата поредица „Бежанци” – „Етническото прочистване на българите от Източна и Западна Тракия и Мала Азия (1903-1913-1923) от Стоян Райчевски. Тя е своеобразно продължение и допълнение към книгата на Милетич. Включва голям брой нови документи: дипломатически рапорти и  свидетелства на стотици бежанци от повече от 200 български села в Източна и Западна Тракия и Мала Азия, които са били принудени насила – с убийства, издевателства, палежи и грабежи да напуснат родните си места и да търсят спасение в пределите на  българската държава.  Така книгата се превръща в ярка документална хроника на първото етническо прочистване на Балканите и в Европа през ХХ век, извършено спрямо тракийските и малоазийските българи през годините 1903, 1913, 1920-1923 г.

„Това варварство, осъществено пред погледа на целия цивилизован свят, остава до днес незаклеймено и до голяма степен непознато за света. Международното право и световната общност осъдиха най-сурово чрез световните хуманитарни и други организации геноцида и етническото прочистване, в която и част на земята да се е извършило то, но за насила прокудените и напълно ограбените тракийски българи продължава да се мълчи.” – пише Стоян  Райчевски във въведението на своя труд.