Плевнелиев категоричен – няма да назначава посланици от ДС

Не съм подписал и няма да подпиша назначение, което идва от зависимостите на комунистическия тоталитарен режим и неговите служби, предаде КРОСС. Уважавам свободата и правото и ще подкрепя всяка една добра идея, заключи държавният глава. Това каза пред журналисти държавният глава Росен Плевнелиев.

Не гледаме назад към зависимостите на тоталитарния режим, комунистическите служби и преди всичко да гледаме напред към една демократична България, отворена към широкия своя. Ако не искаме да ни затварят вратите, ние трябва да покажем модерност и новите лица на България, заяви държавният глава.

Аз се радвам се, че външният министър е млад, амбициозен и компетентен, и му пожелавам от все сърце успех. Но не мога да се радвам, ако завием назад към зависимостите на комунистическите служби и започваме да назначаваме посланици с принадлежност към службите, каза още Плевнелиев в коментар на изказването на новия външен министър. Тази сутрин Вигенин припомни, че Конституционният съд е отрязал решението на бившия външен министър за отзоваването на българските посланици, сътрудници на ДС. Вигенин заяви, че темата няма да е основна в неговата работа и изрази надежда, че няма да има проблем по този въпрос и с президента Росен Плевнелиев.