Започва Десетият международен фестивал на православната музика

На 7 юни 2013 г. се открива десетото юбилейно издание на Международния фестивал на православната музика „Света Богородица – Достойно есть”.

Програмата ще започне в 19:00 часа, когато тържествено ще бъде посрещната чудодейната икона „Св. Богородица – Достойно Есть” и с литийно шествие от кафе „Градина” ще бъде придружена до храм „Свето Рождество Богородично”, където Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий ще отслужи молебен и водосвет за здраве. След това литийното шествие ще продължи до площад „Св. Св. Кирил и Методий”, където ще се състои официалното откриване на фестивала.

По време на церемонията, кметът на община Поморие Иван Алексиев ще връчи плакет „Почетен гражданин” на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, удостоен с почетното звание с решение на Общински съвет Поморие в края на 2012 година.

Тази година във фестивала ще участват 24 хора от девет държави – Русия, Украйна, Молдова, Гърция, Румъния, Сърбия, Холандия и Франция. До 11 юни, със своите песнопения, те ще превърнат Поморие в духовен център. Чудодейната икона „Света Богородица – Достойно есть” ще бъде изложена в храм „Свето Рождество Богородично”  за поклонение по време на фестивалните дни. По инициатива на кмета Иван Алексиев, с благословията на Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, Светият синод даде разрешение иконата да бъде пренесена от столичния храм „Свети Александър Невски” в Поморие.

Международният фестивал на православната музика  се организира от Община Поморие и Сливенска Митрополия и се провежда под патронажа на кмета Иван Алексиев и Н. В. Пр. Сливенския митрополит Йоаникий.