Прокуратурата иска имунитета на депутат на ДПС

Прокуратурата ще поиска снемане на депутатския имунитет на народния представител от ДПС Петър Симеонов Ангелов. Ангелов е привлечен като обвиняем за участие в престъпна група и данъчни престъпления в размер на над 4 милиона лева. В съобщението на Прокуратурата се казва, че при главния прокурор на Р България е постъпило предложение от Софийска градска прокуратура (СГП) за внасяне на искане до Народното събрание, за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Петър Симеонов Ангелов – народен представител в 42-то НС, избран от листата на Политическа партия “Движение за права и свободи”, предаде КРОСС.
Досъдебното производство е образувано на 2 февруари 2012 г. от Специализираната прокуратура. По делото са разпитани над 40 свидетели, изготвено е заключение на компютърно-техническа експертиза, назначена е съдебно-икономическа експертиза, иззети и приложени по делото са множество веществени доказателства и документи.
Петър Ангелов е привлечен като обвиняем на 28 март 2012 г. за извършени престъпления – участие в организирана престъпна група, създадена с цел извършване на данъчни престъпления и за данъчно престъпление – избегнато плащане на данъчни задължения в размер на над 4 млн лв.
С постановление на Специализираната прокуратура от 5 юни 2013 г. наказателното производство е спряно, тъй като Ангелов е придобил имунитет.
Главният прокурор на Р България счита предложението на СГП за напълно основателно и затова в понеделник – 10 юни 2013 г. ще внесе в НС искане на основание чл. 70 ал.1 от Конституцията за снемане на имунитета на народния представител Петър Ангелов.