4-годишните няма да ходят на училище

4-годишните няма да ходят на училище, защото не са готови за това. Нека поиграят. Това заяви пред TV7 министърът на образованието Анелия Клисарова, предаде КРОСС. Нямаме нито организацията, нто финансовия ресурс, нито места в детските градини, за да реализираме тази цел. Нека да обхванем поне 5 и 6-годишните”, каза още тя.
От думите й стана ясно още, че ще отпадне и решението частните училища и детски градини няма да получават пари от държавата, както бяха заложили от ГЕРБ.
Клисарова го подкрепи като справедливо, но обясни, че няма средства то да се реализира.
Наистина, родител, който си плаща данъците има право да изисква пари от държавата за детето си в частно заведение, но пък и има избора да го прати в държавно, обясни министърът.
Законът за началното и средно образование ще бъде първият й приоритет.
Клисарова обаче ще се заеме и с професионалното образование. Според нея в професионалните училища и университетите трябва има много повече знания на място – „било в завода, било в предприятието”.
Друг приоритет на образователния министър е засилването на учителския профил в университетите. Причината е, че по думите й от тази до 2015 г. ще се пенсионират 6000 учители, което е проблем за системата, особено при желанието да се мине на целодневно обучение. Според Клисарова трябва да има по-голяма държавна поръчка за студентите с учителски профил, които да имат ниска или никаква такса и широка възможност за получаване на стипендии. Обратно на това в професиите, където има пренасищане, държавната поръчка ще бъде много малко.