Силен туристически сезон очакват хотелиерите в Слънчев бряг

Още от 15-ти юни, 100% от цялата хотелска база на „Слънчев бряг хотел холдингс” ще бъде заета с туристи”- съобщи изпълнителният директор на дружеството Пейко Янков. Най-висок е ръстът в резервациите тази година на руски туристи, уточни директорът на холдинга. „Слънчев бряг хотел холдингс” АД е най-голямото хотелско дружество в Слънчев бряг.

По информация на туроператори, очакваният ръст на руски туристи в Слънчев бряг е около  20 % . Повече са туристите и от Румъния, Унгария, Чехия, Полша и други централно и източноевропейски страни, в сравнение с миналата година. Запазва се интересът към Слънчев бряг на туристическите пазари в Германия и Израел. Прогнозният общ ръст на туристите в курорта е между 5 и 10 %.

„Факт е, че ръст на руски туристи има не само в България. През последните години на икономическа криза, руските туристи са желани във всички европейски курорти и ние също се конкурираме за тях с предлагане на модерни условия и хотели, с по-големи възможности за избор и подходящи туристически пакети. Културната, езикова и историческа близост между двата ни народа е от съществено значение, но това няма как да бъде единственият фактор за определяне на избора на руските туристи”-коментира директорът на „Слънчев бряг хотел холдингс” Пейко Янков.

„Една от новите тенденции тази година е масовото ранно записване на туристите още през януари и февруари, когато се ползват най-големи отстъпки. Досега това беше практика на немския пазар, вече се прилага от всички, включително и от българските туристи”- отбелязва генералният мениджър на дружеството Янко Янов. Записванията в Русия за българското Черноморие започнаха дори още през декември м. г.В момента България е в Топ 5 на туристическите дестинации за Русия, уточни Янов.

 

Друга съвременна тенденция е развитието на автотуризма. Все повече европейци посещават Слънчев бряг с автомобили. Стратегическото географско положение на България и близостта ни до Централна и Източна Европа е предимство за нас при автотуризма пред съседните ни туристически дестинации Гърция и Турция. Отново обаче възниква проблемът с инфраструктурата и повече паркинги, допълва  Янов.

 

Въпреки ръстът на руски туристи, туристите от Германия заемат най-голям дял от летовниците в хотелските бази на „Слънчев бряг хотел холдингс” и през тази година. Според Янко Янов, и в близките 10 години Германия ще бъде най-големият пазар за българския туризъм. „Тенденциите в международния туризъм ги задава немският пазар. Германия не е единственият определящ фактор на българския туристически пазар, но остава един от най-важните”- уточнява мениджърът на „Слънчев бряг хотел холдингс”.

Дружеството участва в най-големите туристически борси и работи с над 30 туроператорски фирми, включително най-големите туроператори на световния пазар.

 

„Слънчев бряг хотел холдингс”. обединява шест хотелски комплекса – „Хризантема”, „Несебър бийч”, „Бургас бийч”, „Тракия”, „Тракия плаза”, „Тракия апарт”- всеки с уникален дизайн и архитектура, с големи паркови площи и басейни. Холдингът е от първите въвели услугата „ол инклузив” в Слънчев бряг преди повече от 10 години по най-добрите световни практики – не само като храна и напитки, но и с разнообразни развлечения за туристите, модерни водни комплекси и атракции, детски и спортни занимания с професионални аниматори, шоу програми, фолклорни програми и празници на различни национални кухни и култури.