Градушка унищожи реколтите в Северозападна България

Градушка унищожи земеделската продукция в Ружинци през изминалата нощ, съобщи кметът на Общината Венцислав Ванков, цитиран от КРОСС.

„В Ружинци почти всичко е съсипало. По домовете градушката всичко е повалило. В Дражинци и Бяло поле по-малко е валяло град, така че там не е толкова фрапиращо. Който има застраховка, трябва да подаде молба, за да се изпрати комисия. Ако нямат застраховка, може би комисия не е необходима”, обясни Ванков.

Валежът е продължил около 30 минути, а ледените зърна са били с големината на лешник. Подобна градушка е ударила село Бело поле и преди 3 години. Тогава 94 семейства са останали без покрив. „Тогава от ведомствената комисия всички, които имаха нотариални актове им бяха дадени средства да си възстановят покриви и прозорци”, разказа още кметът Венцислав Ванков.

Вчера привечер лятна буря с градушка съсипа и зеленчукови градини, царевица и лозя в монтанското село Горно Белотинци. По думите на очевидци ледената покривка е била около 5 сантиметра. Припомняме, днес е обявен оранжев код за девет области. Очакват се интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки.