НС реши: Субсидиите няма да се прехвърлят

Народните представители приеха на първо четене два законопроекта за промени в Закона за политическите партии. Единият законопроект е внесен от Волен Сидеров и група народни представители и предвижда да се спрат държавните субсидии на партиите извън парламента, както и да им се отнемат общинските и държавни сгради, които ползват за централи, предаде КРОСС.
„Смятаме, че изразходваните средства от държавата за финансирането на политическите партии са в размери, които несъответстват на възможностите на държавния бюджет, особено при тежката финансова и икономическа криза на страната. Практиката показа, че определени политически партии участват на изборите, не за постигането на политически цели и за осъществяването на обществено полезни каузи, а именно за да получат държавна субсидия. Ще следва така, както е в останалите европейски страни държавна субсидия да се следва и да получават парламентарно представените политически партии и коалиции, които на последните избори са прескочили законовата 4-процентова бариера”, пише в мотивите на националистите. „Атака” искат и да отпадне възможността да се предоставят помещения за нуждите на извънпарламентарно представените политически партии.
Другият приет днес законопроект беше внесен от Янаки Стоилов и Мая Манолова от Коалиция за България. Те предлагат прекратяване на практиката “парите следват депутата”.
„През мандата на 41-ото Народно събрание станахме свидетели на прехвърлянето на средствата от държавната субсидия от една в друга политическа партия, което остави впечатление за задкулисни игри и за използване на партийната субсидия за користни интереси. С приемането на настоящия законопроект ще се преустанови практиката за субсидиране на отделни народни представители и на политически партии чрез тяхното фактическо присъединяване към други парламентарни групи. Така няма да е възможно да се правят злоупотреби и да се подменя вотът на избирателите”, посочват вносителите в мотивите си към законопроекта.
От ДПС се обявиха срещу премахването на партийните субсидии, но подкрепят идеята размерът им да се преразгледа.
Мая Манолова от БСП напомни, че размерът на субсидиите се определя с държавния бюджет, а не със Закона за партиите. Тя предложи да се удължи максимално дълго времето за гледането на промените в Закона за партиите между първо и второ четене, за да се съберат предложения от гражданските организации и дори от извънпарламентарните политически сили.
БСП е започнало проучване на европейския опит в определянето и разпределението на субсидиите.