Пламен Орешарски: Ще възстановим Съвета по децентрализация

Споразумението за партньорство с местните власти ще е готово до три месеца, съобщи министър-председателят на среща с УС на НСОРБ

Удовлетворен съм, че всички кметове подкрепиха моя призив да работим заедно за намаляване на административните тежести върху бизнеса, заяви министър-председателят Пламен Орешарски след срещата си с Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Той подчерта, че е важно централната и местните власти да работят съвместно за подобряването на условията за правене на бизнес. Премиерът приветства готовността на кметовете да съдействат за подобрението на Закона за обществените поръчки като дадат свои предложения. Орешарски подчерта, че целта е да се създаде среда, в която фирмите да са уверени, че могат да кандидатстват и да печелят търгове.

Министър-председателят и членовете на УС на НСОРБ се обединиха около разбирането, че трябва да бъде възстановена работата по Съвета по децентрализация. „Предстои в следващите години да направим важни стъпки в посока на по-нататъшната децентрализация“, изтъкна Орешарски. Той обяви, че до октомври ще се подготви Споразумение за партньорство с местните власти.

Тема на срещата днес в Министерския съвет беше и усвояването на еврофондовете. Премиерът призова кметовете да участват активно в дебатите за предстоящото споразумение с Европейската комисия за партньорство. „В следващите няколко месеца трябва да подготвим приоритетите, да финализираме споразумението, за да отидем на разговори с ЕК със силна и единна българска позиция“, категоричен беше Пламен Орешарски.

Министър-председателят обяви намерението на правителството да се стреми на регулярните сбирки на НСОРБ всеки месец да присъства по един секторен министър. Целта е да продължи диалогът между централната и местните власти и той да бъде тематичен.

Председателят на УС на НСОРБ Тодор Попов благодари за отправената от премиера покана към Сдружението. Според него това е ясен знак, че правителството има различно отношение към местната власт и вижда в нея важен стратегически партньор за реализирането на различни секторни политики. Попов акцентира върху необходимостта успешно да приключи настоящият програмен период и да се сведе до минимум възможността да се загубят финансови средства за България. „Надявам се, че партньорството ще прерасне в полезен и ефективен диалог“, каза още председателят на УС на НСОРБ. Той изрази желанието на кметовете да присъстват на заседанията на Министерски съвет, когато се обсъждат важни за тях въпроси.