Читалище „Просвета 1888” – партньор по проект „ Парчета @рт”

Регионална библиотека „ П. К. Яворов” – Бургас , съвместно с НЧ„ Просвета1888” –гр. Поморие и НЧ” Отец Паисий 1896” – гр. Созопол с одобрен проект – „Парчета @рт” по Грантова схема за финансиране на иновативни проекти по програма „ Глоб@лни библиотеки “ – България.

Парчета @рт” е проект за дигитализация на част от специалните колекции на библиотеките и Художествена галерия – Бургас, непоказвани досега в интернет. Основен критерий за избор на материалите е тяхното местно и национално културно значение. Представянето им в самостоятелен уебсайт прави възможно ползването им като част от световното културно наследство. Ще бъдат дигитализирани музикални и художествени произведения, пощенски картички, документални филми. Проектът е насочен е към хора с професионални или лични интереси в областта на изкуството, хора извън ареалите на града, трудноподвижни хора, към други библиотеки, културни и образователни институции и НПО. Създаването на свободна платформа ще улесни достъпа произведения на изкуството с ограничителен режим на ползване. Дава възможност потребителите да получат необходимата информация, да направят своите заявки и да ползват дигиталните копия, чиито оригинали се съхраняват във фондовете на партньорите по проекта, като същевременно предпазва оригиналите от похабяване. Водеща организация по проекта е Регионална библиотека „ П. К. Яворов” – Бургас.

 

Партньори по проекта са Бургаска художествена галерия „ Петко Задгорски”, НЧ „ Просвета 1888” – гр. Поморие и НЧ” Отец Паисий 1896” – гр. Созопол. Ролята им  при реализирането на проекта се състои в дигитализация на документите, тяхно притежание, както и предоставяне в свободната платформа на информация за културни събития от Бургаски регион.

 

С реализирането на „ Парчета @рт”се създава нова е –услуга : е – библиотека, която представя части от колекции, извън библиотечното пространство, в реално и удобно за всеки потребител време. Библиотеките осъществяват пълно „ отваряне” и достъпност на своите колекции за максимално широк кръг от потребители.

 

Проектът е отворен и за други културни институции, които разполагт с уникални експонати.

 

Чрез„ Парчета @рт” се популяризира местното културно наследство. Създава се уникална, богата и жива панорама на културното наследство по Южното Черноморие.