Гледаме суперлуние

Около 14.30 часа ще настъпи явлението „суперлуние”, съобщи Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към БАН.
Явлението е комбинация от две събития, които ще настъпят почти едновременно – те са преминаването на Луната през перигея на нейната орбита, при което тя ще се доближи на минимално разстояние от 356 989 км до Земята и настъпването на фаза пълнолуние. Тъй като орбитата на Луната около Земята не е кръгова, а елиптична, при своето въртене тя преминава през точката от нейната орбита наречена перигей – тогава разстоянието между Земята и Луната е най-малко.
След около половин месец Луната преминава през точката наречена апогей, в която разстоянието между нея и Земята е максимално. Периодът на преминаване на Луната през перигея (съответно апогея) е около 27.555 денонощия, а интервалът на повторение на фазите (от пълнолуние до пълнолуние, от новолуние до новолуние, от първа четвърт до първа четвърт и т.н.) е около 29.531 денонощия.
Това от своя страна означава, че ако някога се случи така, че преминаването през перигея да съвпадне с пълнолунието, това събитие ще настъпи отново след около 411.8 денонощия, т.е. малко повече от година. Именно това е и периодът на повторение на “суперлунията”.
Луната ще изгрее на фона на звездите от съзвездие Стрелец в 21.02 за гр. София, когато събитието на практика ще е приключило. С други думи, най-близкото удобно време за наблюдение на явлението от нашата страна е вечерта, след изгрева на Луната.
Техническото наименование на това явление е перигейна сизигия в системата Земя-Луна-Слънце и понятията от типа “суперлуние”, “свръхлуна”, “Супер Луна”, “свръх-суперлуние” нямат астрономически произход и смисъл, но са лесно разбираеми за хората.
Предишното такова явление настъпи на 6 май 2012 година, а следващото се очаква през август 2014 година./КРОСС/