Нова експозиция в Етнографски музей – Несебър

В Етнографски музей – Несебър бе открита нова експозиция под мотото: „Старият Несебър /краят на ХVIII – началото на ХХ в./“, която отразява развитието на града от Възраждането до първите десетилетия на ХХ в.
Кметът Николай Димитров и Петя Кияшкина – директор на музей “Старинен Несебър” прерязаха лентата за отриването на новата експозиция. Ритуалът бе предшестван от вокални изпълнения на формацията за стари градски песни “Блян”, представители на ансамбъл “Слънчев бряг” и Обединената общинска школа по изкуствата в двора на музея.
Още влизайки в салона на старата къща на търговеца Москояни, строена през 1840 г., посетителят на музея може да се запознае с богатата архитектура на възрожденския Несебър и емблематичните къщи от този период.
Дадена е информация и за вятърните мелници в града. Тук могат да се видят гравюри и описания на пътешественици, посетили Несебър през ХVII – XIX в. Експонирани са елегантни женски тоалети от началото на ХХ в.
В южната стая на къщата експозицията е посветена на традиционните занаяти и поминък на местното население – риболов, лозарство и винарство. За първи път е показана колективна находка от медни съдове и съдове за вино от ХVIII в., открита в околностите на града.
В голямата северна стая пък са подредени експонати, представящи бита и обредите на коренното население на града. Пресъздаден е интериор от типична гръцка къща с камина, миндер и ръчно тъкани покривки и красиви пердета. Изложена е икона от 1669 г.-част от домашен иконостас, какъвто са имали повечето гръцки къщи. Показано е облекло на младоженка от началото на ХХ в.
Експозицията продължава с разказ за преселниците в Несебър, като е показана тяхната история, бит и традиции.Подреден е типичен интериор от къща на македонски и тракийски преселници. Тук може да се види и традиционното облекло на преселниците от Вардарска Македония – женска носия от Ениджевардарско, части от мъжки и женски костюми и колекция от ковани пафти.
Новата етнографска експозиция е резултат от дългогодишна събирателска и изследователска дейност на специалистите от музей „Старинен Несебър“. Цялото художествено оформление и аранжировка също е дело на музейните специалисти, сподели при откриването Петя Кияшкина-директор на музея.

                                                                    Максим МОМЧИЛОВ

1 коментар

  1. В Поморие нали щеше да се открива етнографски музей?Какво стана?Несебър пак ни изпревари!