Кметът на Поморие отправи предложение за изменение на забраната за строителство в закона за Черноморското крайбрежие

Кметът на Община Поморие Иван Алексиев подаде официален сигнал до министър-председателя на Република България Пламен Орешарски относно дискриминационни нарушения по разпоредбата на
чл. 15 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) (Доп. – ДВ, бр.27 от 2013 г.), а именно: „Забранява се извършването на строителни и монтажни работи в курортните територии на населените места, курортите, курортните комплекси и ваканционните селища по Черноморското крайбрежие от 15 май до 1 октомври. Изключение се допуска само за неотложни аварийно-ремонтни работи и геозащитни мерки и дейности.” Писмото е адресирано още до президента на Република България Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание Михаил Миков, националния омбудсман Константин Пенчев, Националното сдружение на общините в
Република България, председателя на комисията по защита от дискриминация доц. д-р Ана Страшимирова и до председателя на парламентарната комисия по регионална политика и местно самоуправление Димчо Михалевски.

В официалния сигнал кметът декларира отговорността на общинската институция за поддръжката на транспортната, социалната и информационната инфраструктура в общината и посочва, че изграждането и ремонтирането на обекти е част от капиталовата програма или резултат от спечелени европроекти. Той припомня, че сключените договори по тези проекти са с указани срокове за извършване на СМР и че една от основните предпоставки за тяхното неспазване е въпросната разпоредба, която на практика ограничава възможността за строителство и го свежда в периода от месец март до 15-ти май и от 1-ви октомври до края на годината, т.е. пет месеца и половина през цялата година.

Кметът Иван Алексиев определя тази разпоредба като дискриминационна спрямо Черноморските общини, като се позовава на факта, че в България има общини, обявени за курорти от национално значение с целогодишен туризъм, като например общините Велинград, Сандански, Павел баня, Хисаря и др., но извършването на строителни и монтажни работи там не е забранено със специален закон, какъвто се явява ЗУЧК.

В писмото кметът отправя предложение за изменение на чл. 15 от ЗУЧК така, че сроковете на забраната, упоменати в него,  да се определят от органите на местното самоуправление.

Пресцентър Община Поморие

8 Отзиви

  1. анонимен

    Алексиев най-накрая прочете чл.15 от ЗУЧК. или някой му го прочете.!Научи и думата дискриминация!

  2. vremeto vi svar6va

    toi ne moje da 4ete, Hubavina mu go e po4istila. O6TE MALKO VI OSTANA DA DERIBEISTVATE,POSLE V ZATVORA

  3. BANI4AR SAM I TAKAV 6TE SI OSTANA

    AMA TOI ZNAEL 4E IMA ZAKONI. KAJETE MU 4E TRIABVA DA SE SPAZVAT

  4. Koito ne spazva zakonite v ZATVORA

    Predlagame na Kmeta CELOGODI6NO DA SI PRAVI BANI4KITE. A turizma da go hrani

  5. Защо от 5 часа със запалени мотори стоят туристически автобуси в центъра на града-около Пансионата върху маркировка-"спирането забранено".Паяците иначе са много чевръсти за автомобилите.Не че ще могат да вдигнат автобус,НО защо няма кой да види че не се спазват правилата? Когато сме в чужбина никой не ни остава и за секунда!

  6. група тъпи поморийци и летовници които искат да им е тихо през лятото

    Много брутално не се спазват законите в Поморие!Разпоредбата на чл. 15 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) (Доп. – ДВ, бр.27 от 2013 г.), а именно: „Забранява се извършването на строителни и монтажни работи в курортните територии на населените места, курортите, курортните комплекси и ваканционните селища по Черноморското крайбрежие от 15 май до 1 октомври все още е в сила!. Изключение се допуска само за неотложни аварийно-ремонтни работи и геозащитни мерки и дейности.САМО ЗА НЕОТЛОЖНИ РАБОТИ СТАВА ВЪПРОС.СТРОЕЖА СРЕЩУ ПАНСИОНАТА на кооперацията е неотложен и авариен,така ли?В случая има дискриминация на гражданите,Уважаеми Г-н Кмете!Не става въпрос за Капиталовата програма,макар че при планирането се касае за 2 летни месеца ,/които са ваканционни и за които забранихте фойерверките/,зависи къде е обекта от програмата и др.п.,които добрите специалисти и плановици би трябвало да знаят.

    • група тъпи поморийци и летовници които искат да им е тихо през лятото

      .коментар на туристка,който е ужасяващ:
      Таня Георгиева-гр.Пловдив
      08.07.2013 09:40:06

      Рейтинг:
      0
      Това е последната ни почивка в гр.Поморие.ул."Тутхон -е може би най мръсната , прашна и шумна улица в този малък и китен в миналото град.Тя е пряка улица на ул."Проф.Стоянов"Пред нас строежа-"СВ.Никола" продължаваше своята дейност и никой не обръщаще внимание на нашите молби за малко тишина межде 14-16ч.За плажа коментара е излишен-мръсен, с малка свободна зона, и това е почти реалната обстановка в този "ПРЕКРАСЕН ГРАД".МОЖЕ БИ ОБЩИНАТА Е АНГАЖИРАНА С ДРУГИ ДЕЙНОСТИ, НО ЖАЛКО ЗА ХОРАТА КОИТО СА МНОГО ГОСТОПРИЕМНИ, ЧЕ ИМАТ ТАКОВА УПРАВЛЕНИЕ.

      • Поморие е бил в миналото град-държава,а не "малък и китен град"!