МВР с нов закон

До средата на август ще представим нов Закон за МВР. Това каза на пресконференция министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, предаде Агенция Кросс. В момента действащият закон създава редица проблеми, каза Йовчев и обясни, че областните дирекции са юридически лица и след гласуване на бюджета няма подходящи форми на контрол, които да показват дали средствата са изразходени целесъобразно или не. „Главна дирекция „Национална полиция” не е в състояние да упражни контрол. Скоро ще бъдат регламентирани механизмите, по планиране, взаимодействие и контрол.

МВР шефът каза още, че се предвижда законопроект на Закона за ДАТО. Ще има и нормативни промени, които касаят преминаване на ГДБОП в структурата на ДАНС.„Работим по Наредба между МВР и ДАНС. Например при противодействие на наркотрафика и наркоразпространението ДАНС би трябвало да се занимава с производството и трафика, а МВР с разпространението. Международният тероризъм ще е изцяло на ДАНС, корупцията също ще е тяхна отговорност”, обясни Йовчев. Когато размерът на финансовите престъпления срещу бюджета е по-голям, ще е отговорност на ДАНС, категоричен бе министърът. От думите му стана ясно още, че се подготвя и инструкция за работа на органите до досъдебното производство. Тя ще помогне за по-доброто управление на дейността по разследване.

Друга основна цел на МВР е ефективно противодействие на престъпността. В тази връзка ще бъде изградена система за планиране в МВР до 15 август, допълни Йовчев. Близо 53 % от престъпленията, извършени срещу собствеността на гражданите, са кражби, уточни той.

Промяна в работата на МВР е друга важна част от промените в системата. Ще има разместване във функционалните задължения в структурата на МВР.

Трябва да се направят промени в ГД „Национална полиция”, да изградим система и възможност да се наблюдават процесите, каза Йовчев и добави, че това трябва да се случи до декември. Той обясни, че полицаите трябва да бъдат там, където имат нужда от тях.

Ще бъде включена и GPS система в някои от областните дирекции. Предвижда се и промяна в организацията на разследването, допълни вътрешният министър.

Трябва да обвържем тази оценка със заплащането, категоричен бе министърът. Той съобщи и за въвеждането на програма за продължаващо обучение на служителите, защото част от тях не са достатъчно добре подготвени.

Шестмесечни отчети и годишен план, които ще публикува МВР, ще върнат доверието на гражданите в униформените.

Ще има статистика за престъпността, разкриваемостта. Ще подобрим дейността, свързана с повишаване на достъпа до информация, каза още МВР шефът.