Орешарски: Актуализацията на бюджета е наложителна

Възможно е бюджетът да не се актуализира, ако не разплатим задълженията към бизнеса и спрем да възстановяваме регулярно ДДС, ако продължим водената до момента политика на извеждане на фискалните цели пред целите на икономическото развитие и възстановяване на икономиката. Това каза от парламентарната трибуна министър-председателят Пламен Орешарски. Това е политика, която даде крайно негативни резултати през последните години, заяви премиерът, цитиран от Агенция Кросс.

Разплащането на задълженията към бизнеса, което поех ангажимент, ще ангажира допълнителни ресурси от порядъка на 150 милиона лева, каза Орешарски. Несигурността дали ще бъдат възстановени своевременно сертифицираните разходи по европейските фондове през 4-то тримесечие налага да се поддържа силен буфер.

По думите на министър-председателя до края на годината може да се очаква свиване на размера на приходите, но не в пълния му размер.

Министър-председателят посочи, че поетите финансови ангажименти за следващите няколко години са общо 1,6 милиарда лева. В тази сума не е включена задлъжнялостта на болниците. Ако сумираме, 3 милиарда лева задължения, които правителството ще трябва да покрива през настоящата и следващите години.

През февруари правителството на ГЕРБ емитира външен заем в размер на 800 милиона лева. Падежът на тези облигации е през август, което означава, че ще трябва да бъдат изплатени нови 800 милиона лева, посочи премиерът.

Не по-различно е състоянието на държавните фирми. Наблюдава се рязко увеличаване на задлъжнялостта. Преобладават фирми от енергетиката. Задълженията показват трудното бъдеще за държавните фирми и потребителите на техните услуги, каза още Орешарски.

По думите му бюджетът за предстоящата година е бил планиран оптимистично на база нереалистични очаквания. Този сценарий не се реализира. Събираемостта на приходите от началото на годината продължава формираните негативни тенденции от последните години. За първите 5 месеца приходите от ДДС са само 38 на сто от планираните, а от акцизи – 33 на сто, посочи Пламен Орешарски.

От началото на годината до края на май разходите в бюджета са 357 млн. лв., от които 209 млн. лв. извънредни и непредвидени разходи. Така за първите пет месеца са изчерпани възможностите за гъвкавост, посочи Орешарски. До края на годината предстоят месеци със силно превишение на разходите над приходите. Всички тези факти налагат актуализиране на бюджета за тази година, посочи той.

Премиерът бе категоричен, че пакетът от социални мерки няма никакво отношение към плановете за актуализация на бюджета. Средствата за тях ще бъдат обезпечени чрез вътрешно разместване на разходите, подчерта Орешарски.