Каменна кариера в Ахелой?

Kamenna_kariera

Кметът на община Поморие Иван Алексиев изпрати писмо до Министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, в което изразява своето отрицателно становище за реализирането на добив на строителни материали от находище „Ахелой” и категорично настоява да бъде прекратена процедурата по предоставяне на разрешение за добив на подземни богатства, съобщиха от пресцентъра на община Поморие.

Повод за писмото е публикуваното в Държавен вестник, бр. 58 от 02.07.2013 г. съобщение, което гласи: „Министърът на икономиката, енергетиката и туризма,  на основание постъпило заявление за търсене и проучване на подземни богатства, във връзка с чл. 39, ал.1, т. 3 от Закона за подземните богатства открива производство по предоставяне на разрешение за проучване на подземни богатства – строителни материали, в площ „Ахелой”, разположена на територията на община Поморие, област Бургас” .

В две свои писма до Министерството на икономиката, енергетиката и туризма от декември 2012 и от май 2013 г., кметът Иван Алексиев е изложил фактически обстоятелства и аргументи против реализацията на гореописания терен, но въпреки това Министерството предприе необходимите действия по издаване на разрешителното.

Освен град Ахелой, засегнати от изграждането на каменна кариера, ще бъдат селата Александрово и Тънково, както и курортите Равда и Слънчев бряг.

„В случай, че становището не бъде взето предвид,  Община Поморие ще предприеме всички разрешени от българското законодателство действия за защита на интересите на жителите на град Ахелой”, заяви кметът Алексиев.

„През идната седмица ръководството на община Поморие ще инициира среща с жителите на град Ахелой, с която да изразим отрицателното си становище и да заявим, че няма да допуснем тази каменна кариера да се развие в землището на град Ахелой, на територията на община Поморие”, каза още кметът Иван Алексиев.