Семир Абу Мелих: Къде е новата здравна политика?

Силно съм възмутен от начина, по който бе освободен началникът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Пламен Цеков. Очаквах в доводите за отстраняването му да се представи нова национална политика в здравеопазването, която той да не изпълнява. Надявах се да се заяви категорично, че НЗОК е монополистична институция, която вреди на българите, а не им помага. Вместо това гледах как се напада в личен аспект управителят на НЗОК, като той не бе обвинен в нищо незаконно, като единственият му грях е, че е член на ГЕРБ .

Държа да подчертая, че аз бях един от опонентите на д-р Цеков през последните 2 години. Неразбирателството ми с него е било винаги на принципна основа – за политиките, за механизмите за постигане на по-голяма ефективност в българското здравеопазване и контрола в управлението на здравната система. Моите критики никога не са били на лична основа и съжалявам, че Тройната коалиция подхожда чрез такъв тривиален метод, за да сложи неин човек на шефското място в Здравната каса. Тя не изпълнява здравната политика в полза на българите.

Надявам се, че новият шеф на Националната здравноосигурителна каса няма да се казва Делян Пеевски, за да изпълнява нетрадиционни методи в управлението на Здравната каса.

Семир Абу Мелих,

Народен представител от ПП ГЕРБ-Бургас