Иван Портних е кмет на Варна, печели балотажа с 51,41% от гласовете

При 100% обработени протоколи от секционните комисии Иван Портних печели балотажа във Варна с 51,41% от гласовете, съобщи Кристиян Богоев от Общинската избирателна комисия пред БТА. За кандидата на ГЕРБ са гласували 38 642 души.

Опонентът му Христо Бозов получава 48,59% от гласовете. Той е получил подкрепа от 36 527 варненци.

Окончателните данни сочат, че избирателната активност на балотажа е 26,36%, допълни Богоев. По думите му недействителните бюлетини са 1 370.

“Варненци взеха съдбата си в свои ръце и избраха европейското развитие на града. Имаше много манипулации, но на база на реалните резултати хората ще разберат истината”, каза на пресконференция след кметските избори Иван Порних.”Изборите бяха резултат на една тежка кампания. Варна се оказа прозорлива”, добави Портних.

“Радостен съм, че варненци не се поддадоха на купения и манипулиран вот и въпреки ниския процент на гласуване те не допуснаха друго управление на града. Благодаря на всички, които гласуваха, Варна ще се развива по европейски път”, повтори Портних.

На първия тур, проведен преди седмица, Христо Бозов спечели 30% от гласовете на варненци, а Иван Портних 26,89% от гласовете.

Гласуваха 73 873 избиратели от имащи право на глас 285 708. Активността бе 25,68% – най-ниската избирателна активност във Варна от години.

Предсрочните избори за кмет се наложиха, след като Кирил Йорданов от ГЕРБ подаде оставка на 6 март след масови протести. На 6 март бе обявен и Ден на национален траур в памет на запалилия се пред община Варна Пламен Горанов. Той се бореше срещу управлението на кмета на Варна Кирил Йорданов и срещу групировките в града.