ГЕРБ обжалва пред Конституционния съд уволнението на Пламен Цеков

Парламентарната група на ГЕРБ ще обжалва пред Конституционния съд отстраняването на досегашния управител на НЗОК д-р Пламен Цеков. Цеков беше махнат от поста на 4 юли с решение на Народното събрание.

ГЕРБ ще внесе жалбата си в 14:30 часа днес, а мотивът е, че решението на парламента е противоконституционно, пише Аctualno.com

Oвобождаването на Цеков стана с пълно единодушие – от гласували 104 депутати всички дадоха вот „за”. Искането за уволнението на Цеков беше направено от Мая Манолова, а мотивът беше липса на разумно управление на средствата за НЗОК. “Става дума за сума от над 3 млрд. лв., които не са негови лични средства, той не ги управлява в интерес на лекарите и пациентите, за да може да бъде изпълнена основната цел на националното здравно осигуряване – гарантиране на свободен достъп на осигурените лица до медицинска помощ”, каза Манолова.

В момента длъжността директор на здравната каса се изпълнява от Людмила Петкова, а кандидати за поста са д-р Румяна Тодорова, която беше начело на НЗОК по време на управлението на Тройната коалиция и д-р Динчо Генев.