13000 лева събра Обществен дарителски фонд-област Бургас

Първият за областта Дарителски кръг, организиран от „Обществен дарителски фонд – област Бургас”, се състоя в късните часове на вчерашния ден в зала „Георги Баев” на Морското казино. След представяне на проекти, избрани предварително на конкурсен принцип, протече дарителска сесия, на която бяха събрани общо 9 700 лева. Очакват се постъпления от още 3 000 лв., обещани от дарители, нямали възможността да присъстват лично на събитието.

В началото на проявата Председателят на „Обществен дарителски фонд” – Георги Николчев, бивш зам. областен управител на Бургаска област, сподели своето виждане за дарителството, като според него : „Инвестирайки в поколението, което израства, ние инвестираме в бъдещето”. Сред дарителите, уважили с присъствието си събитието, бяха много общественици и бизнесмени, провокирани от атмосферата на филантропията. Директният контакт между тях и организациите им даде възможността да се запознаят лично с емоцията на представителите и проектите.

Презентациите, спечелили подкрепата на присъстващите са:

• „Карай по-бавно, живей по-дълго!” , представен от Лайънс клуб Несебър, събра 3700 лева.

• „Да научим децата от днес, да играят игрите от вчера!” – 2500 лева. С тази сума Сдружение „Младежки глас” ще реализира своята идея, като покажат на децата, живеещи в днешния технологичен свят, че по- ценно от игрите навън с приятели няма.

• „Лятна творилница за кукли” , подкрепен с 1500 лева. Сдружение „Усмивка” успешно може да започне своята работа по проекта, който цели предотвратяване социалната изолация на деца, отглеждани в семейства с домашно насилие, деца лишени от родителски грижи , деца от социално слаби семейства и талантливи деца чрез включването им групи за съхраняване и опазване на народните традиции в „Лятна творителница за кукли“.

• Проектът, целящ подобряване и изграждане на спортни площадки в детските градини и училищата в гр. Бургас събра 2000 лева. Малките „Звездички” ще увеличат своите площадки с още една, където ще могат да тренират и да продължават да постигат международни успехи!

Единственият проект, който не получи единодушно подкрепа бе представен от фондация „Биоразнообразие”. В него е застъпена идеята децата от Детски център “Св. Николай Чудотворец“ – Бургас да опознаят лагуната Атанасовско езеро, чрез арт-терапия със сол и птичи песни. Проектът не успя да събере и половината от необходимата сума, затова 500–те лева дарени първоначално бяха прехвърлени към проектът на ДФК „Звездичка”.

В духа на проявата, още в самото й начало, бе направено и дарение от младия художник – Ели Герасимова, която лично предостави на Дома за стари хора „Цвета и Анка Върбанови” саморъчно изработени картина и икона. Дарението получи Председателя на Общинския съвет в Бургас – Константин Луков, който бе сред специалните гости. Председателят на Общинския съвет в Несебър – Благой Филипов, който беше застъпник на кампанията „Карай по-бавно, живей по-дълго!”, подкрепи всички проекти.

Моделът „Дарителски кръг” е въведен и разпространяван в България от Фондация “Работилница за граждански инициативи”. ФРГИ е лицензиран партньор, част от мрежата на The Funding Network, UK, (Финансиращата мрежа във Великобритания), която от 2002 година насам обединява индивидуални дарители за финансиране на проекти за социална промяна.