Избраха митрополит Калиник за наместник на Варненската епархия

kalinik

Врачанският митрополит Калиник е избран за наместник на Варненската и Великопреславска митрополия. Заседанието на Светия синод продължи над два часа, информира Агенция Кросс. Наместникът ще ръководи епархията до избирането на наследник на митрополит Кирил, който се удави вчера в морето край Варна.

Дядо Кирил ще бъде погребан в четвъртък в Алеята на митрополитите в Старите варненски гробища в четвъртък. Опелото ще извърши лично Негово светейшество българският патриарх Неофит. Във всички православни църкви в страната ще бъде отслужена заупокойна молитва за починалия. Сутринта от 8 часа тялото му ще бъде положено за поклонение в катедралата, след което ще бъде отслужена Света литургия, а за 11 часа е насрочено опелото, на което се очаква и българския патриарх Неофит. В катедралния храм “Свето Успение Богородично” във Варна днес беше отслужена заупокойна литургия в памет на починалия Варненски и Великопреславски митрополит Кирил

Кои са кандидатите за наследник на митрополит Кирил?

Главиницкият епископ Йоан, който служи в Шумен, и Величкият епископ Сионий – игумен на Лопушанския манастир във Видинска епархия, са потенциалните претенденти за овакантената катедра на Видинска и Великопреславска епархия, съобщиха от Синодалната палата.

Йоан се смята за близък приятел на починалия владика. Според запознати, когато епископ Йоан се появи в Шумен, се заговори, че митрополит Кирил го е довел, за да го подготви за свой наследник, ако бъде избран за патриарх през февруари

Другият спряган за овакантената епархия е Сионий – бивш ректор на Софийската духовна семинария. След обвинения в педофилия с ученици той тихомълком бе преместен във Видинска епархия, а след това и поставен за игумен в Лопушанския манастир.

И двамата претенденти са равни по духовен сан на преждевременно починалия дядо Кирил. Според Устава на Българската православна църква Светият синод трябва да избере наместник на заседание в пълен състав. Наместникът ще организира изборите за нов митрополит на епархията. Гласуването е тайно и се провежда, докато някой от кандидатите получи повече от половината от гласовете.

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил бе намерен удавен във вторник сутринта. Непосредствено след това се появиха и първите съмнения за насилствена смърт. От прокуратурата и от Съдебна медицина обаче ги опровергаха в последствие. Очевидно Дядо Кирил се удавил при нелеп инцидент. Владиката е бил в добро здравословно състояние. Обичал е да се гмурка, да вади миди. Разследването на трагичния инцидент продължава. Случаят е прехвърлен на Окръжната прокуратура във Варна. Вероятността за насилствена смърт се допусна поради светските контакти на Варненския митрополит с известни личности, сред които политици и бизнесмени, както и заради необичайното за духовенството охолство, което демонстрираше той.

Митрополит Кирил бе спорна личност. Около името му се вдигна шум с появяването му в списъка на сътрудници на Първо главно и на Шесто управление на бившата Държавна сигурност под псевдонимите “Ковачев” и “Владислав”, както и с луксозния „Линкълн”, с който той се возеше, докато събираше милостиня от гражданите за Църквата.