Община Поморие подаде жалба до Върховния административен съд

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Премина общественото обсъждане в Ахелой, относно изграждането на каменна кариера в землището на града. Всички присъстващи жители се обявиха против решението на министъра на икономиката, енергетиката и туризма да открие производство по предоставяне на разрешение за проучване на подземни богатства – строителни материали в Ахелой. В момента в града тече подписка против изграждането на съоръжението, което ще доведе до значителен спад на туризма в региона и материални загуби за жителите на Ахелой,съобщиха от пресцентъра на Община Поморие. На гражданския дебат присъстваха кметът на Община Поморие Иван Алексиев, председателят на Общинския съвет д-р Милена Енева, заместник-кметовете Янчо Илиев и Илия Джингов и кметът на град Ахелой Иван Георгиев.

„Съгласно това решение, автоматично ще се подпише концесия за срок от 25 години. Днес подадохме жалба до Върховен административен съд, в която категорично заявяваме, че сме против проучването на подземни богатства в землището на Ахелой. Заставаме твърдо зад тази позиция и ако от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма не вземат под внимание нашето отрицателно становище ние ще предприемем всички законови мерки, включително блокиране на пътя Поморие – Слънчев бряг” – заяви кметът на община Поморие Иван Алексиев.

Заместник-кметът Янчо Илиев представи пред съгражданите си списък на пряко засегнатите лица – собственици на имоти, граничещи с мястото, на което се предвижда изграждането на кариерата. „Срокът за обжалване е до 16 юли, така че засегнатите частни лица също могат да потърсят правата си” – каза Илиев. „Ако позволим в землището на града да се добиват строителни материали, той ще се превърне в промишлена зона и всичките ни усилия да възстановим Ахелой като туристическа дестинация ще се окажат напразни” – добави той.

В знак на подкрепа към решението на Община Поморие да се обяви против изграждането на каменната кариера, на обсъждането присъстваше и кметът на несебърското село Тънково – Христо Николов. То се намира на 1600 м. от предвиденото място за добив на строителни материали.