Питбул – териер стана шампион на Киноложката изложба

kucheta

Питбул-териер от Санкт Петербург стана Шампион в тазгодишното издание на Киноложката изложба. Това е участникът с най-много точки, който продължава да се бори за Световната купа след завършилите три кръга – в Рига /Латвия/, Киев /Украйна/ и Бургас /България/. Шестото издание на Изложението събра над 1000 расови любимци от 12 държави и за първи път представи специализирана изложба за американски питбул-териер.

Величественият Дог от Украйна и изпълнителната Каракачанка от България си разделиха първото място в дисциплината за млади водачи от 12 до 18 год., съобщиха от пресценътра на Община Бургас. Всички присъстващи станаха свидетели на впечатляваща демонстрация на защита на стопанина при нападение или кражба, както и на редица дефилета, шоу прояви, европейски шампионат по аджилити (спорт с кучета, при който за минимално време се преодолява сложно трасе с препятствия) и спортни състезания по обидиънс – дисциплина, при която за изпълнение на различни упражнения се търси изключително послушание на кучето.

Сред четириногите участници бяха ши – тцу от Латвия, немски дог, величествени ротвайлери от Русия, йоркширски териер от Молдова, както и официално признатите от Световния киноложки алианс български породи – българско овчарско куче, българско лудогорско гонче и български барак. Домашните любимци се оценяваха от квалифицирани съдии от Чили, Испания, Германия, Полша Украйна, Молдова, Латвия, Беларус и България. Инициативата се осъществява от Община Бургас, съвместно със Световен киноложки алианс и Български републикански киноложки съюз.