Отворено писмо на Национална Асоциация „Българско Черноморие” до управляващите

Отворено писмо на Национална Асоциация „Българско Черноморие” до Министър-председателя на РБ г-н Пламен Орешарски, министъра на икономиката и енергетиката г-н Драгомир Стойнев, министъра на околната среда и водите г-жа Искра Михайлова и председателите на всички парламентарно представени партии, относто решението за създаване на каменна кариера в гр. Ахелой.

Уважаеми, Господа управляващи,

Силно сме смутени от факта, че докато Народното събрание на РБ приема забрана за строителство и разпореждане върху държавни земи по Черноморието, в същото време Министърът на икономиката и енергетиката издава разрешение за проучване на подземни богатства – строителни материали в гр. Ахелой

Протестираме пред НС и МС заради скандалните действия в стил: „лявата ръка не знае какво върши дясната”. Парламентът декларира, че е „особено” загрижен за опазване на Черноморското крайбрежие и поради тази причина приема забрани, ограничения и мораториуми върху земите в зона „А” и „Б”. От друга страна правителството, което е избрано от парламента, решава да открие процедура за каменна кариера (най-вероятно там ще се използват и взривове, тежки машини и тежкотоварни камиони), която се намира в землището на черноморския курорт Ахелой. Тази каменна кариера е планирана върху частни имоти. Ние предполагаме, че идеята за Национален парк „Българско Черноморие” е „добре обмислена” в съчетанието с каменни кариери и взривове. Затова задаваме следните въпроси:

• Кой ще спечели от слагането на ръка върху всички държавни земи по Черноморието и обявяването им за Национален парк?

• Кой ще има печалба да се сложи ръка върху частни имоти, за да взривява камъни?

Уважаеми, г-н Министър на икономиката и енергетиката Стойнев,

Национална асоциация „Българско Черноморие” настоява веднага да оттеглите издадената от Вас заповед за проучване на подземни богатства – строителни материали в гр. Ахелой, общ. Поморие.

Уважаеми г-н Станишев,

Знаете ли за идеята за тази каменна кариера? Призоваваме Ви публично да изразите становище дали желаете Национален парк „Българско Черноморие” или каменни кариери в Черноморските градове.

Уважаема г-жо министър на околната среда и водите Михайлова,

Смятате ли, че заповедта за откриване на производство по предоставяне на разрешение за проучване на подземни богатства в гр. Ахелой, ще доведе до „Камънигейт” по подобие на „Дюнигейт” в гр. Несебър, защото и двете територии попадат в зона НАТУРА 2000.

Национална асоциация „Българско Черноморие” настоява за обществен и парламентарен дебат на случващото се. Настояваме още за въвеждане на зона „C” по крайбрежието, която да обхваща 10 км. от границата със зона “А”. В тази зона да бъде забранено, чрез държавата на несобственици на земи да се разпореждат с подземните богатства. Проучването, добивът и експлоатацията на подземни богатства да се допуска само, ако заявителят за такава концесия предостави предварително договори за собственост на земята или предварителни договори със собственици на земята, в които ясно е упоменато, че ползването ще бъде във връзка с искане за концесия за проучване, добив и експлоатация на подземни богатства.

Национална асоциация „Българско Черноморие” ще подкрепи обявеният протест за блокиране на пътя „Поморие – Слънчев бряг”.

Димитър Канариев

Председател на УС

 

 

6 Отзиви

  1. На първия въпрос Ви отговарям веднага – печелим всички, но най-вече децата ни, бъдещите поколения! На останалите въпроси и на мен ще ми е интересно да чуя отговора…
    А относно двойните стандарти на правителството… тези, прилагани от Национална асоциация „Българско Черноморие” не са по-малко странни – последно искате ли да бъде съхранено Черноморското крайбрежие или не искате? Или искате да се подредят нещата в полза на частни интереси? Не става ясно от изявленията Ви напоследък. Противоречите си. Дано промяната е към добро 😉

    • Ти не беше оная Галина от екотерористите, дето говореше по телевизията за "мидички и камъчета", когато багерите трупаха пръст в езерото?
      Линк за наговорените глупости и снимки показващи истината искаш ли?

  2. Драгонов Д.

    Г-жа Галина М. явно е получила заплатата си от "зелените" и вече е на линия. Браво! Щом плащат!

  3. Драгонов, човек съди за другите по себе си 🙂 Но не се срамувай, много сте.
    Същата, Горане, а дигата, за която говорех, е строена през 70-ге години на миналия век. Кой я е трупал ме не интересува 😉
    Поздравления за грамотно написаните коментари! Рядко се случва….

  4. Нещо не схващам..статията не защитава ли "зелени" инетерси?!……..и защо се наесва плащане от зелени на някой, който изказва позитивно мнение?…

  5. Ами така е, да не ги похвали човек :)) Ама то гузен негонен бяга…
    А интересите си личи, че са частни. Но същевременно скачат срещу другите, ако и те защитават своите… Объркана работа 😉
    А и знам ли, може Г-н Драгонов да не знае какво означава терминът заплата или каква е разликата между заплата и рушвет, да речем. Може той дори да е настроен против заплатите по принцип и да работи безплатно, ей така в името на каузата.. Всичко е възможно :))))